"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Lõppeval aastal mängis Tallinna kultuurielus olulist rolli tasuta muuseumipühapäevade algatus (0)
30. detsember 2022
Kaarel Oja Foto Mats Õun

2022. aastal käivitus pealinnas muuseumipühapäevad programm, mis on andnud aasta jooksul võimaluse külastada tasuta Tallinna muuseume kümnetel tuhandetel huvilistel. Kultuurivaldkonna investeeringutest on käesoleval aastal kõige olulisemad Linnateatri ehitustööd, mis lõppevad 2023. aastal.

Abilinnapea Kaarel Oja sõnul on kultuurivaldkonna olulisim märksõna kättesaadavus. „Peame seisma selle eest, et pandeemiaaegsed kultuurikatkestused ei jääks kestma ning majanduslikud mured uusi ei tekitaks. Selle kõige eeskujulikum näide on muuseumipühapäevad, mis tõid aasta jooksul algatusega liitunud muuseumitesse kokku ligi 60 000 külastust,” rääkis Oja. “Selle programmiga oleme jõudnud paljuski nende inimesteni, kes muidu muuseumitesse ei pruugi jõuda.”

Lõppeva aasta suurimaks kultuurivaldkonna investeeringuks on Tallinna Linnateatri arendamine. Ehitustööd kestavad kuni tuleva aasta detsembri lõpuni ning sisustuse ja tehnika paigaldustööd jätkuvad 2024. aasta esimeses pooles. Tänavu jätkati ka Tallinna muuseumide püsiekspositsioonide uuendamisega: aasta lõpus allkirjastati Miiamilla lastemuuseumi uuendamise leping. Järge ootavad Tallinna kirjanduskeskuse Undi ja Tammsaare muuseumid ning Kiek in de Köki kindlustustemuuseum.

Pärast koroonapandeemiast tingitud paariaastast katkestust toimusid tänavu taas Birgitta festival, mille kunstiline juht oli esimest korda Tõnu Kaljuste, ning samuti täismahus Tallinna merepäevad. Nende kahe ürituse puhul piloteeriti ka linna välja töötatud keskkonnasõbraliku sündmuse korraldust.

Samuti käivitati UNESCO muusikalinnade võrgustikku kuuluvas Tallinnas elava muusika kontserdipaikade toetus. “Muusikalinnas on möödapääsmatu, et oleks võimalikult palju elavat muusikat,” lisas Oja. “Ühe olulise algatusena oleme käivitanud elava muusika kontsertpaikade toetusmeetme. Ikka selleks, et programm oleks tihe ning mitmekesine.”

Linn avas novembrikuus esimesed 2023. aasta kultuurivaldkonna taotlusvoorud, mille puhul pööratakse senisest enam tähelepanu keskkonnahoiule. Taotlusvoorudes on eraldi tähelepanu pööratud ka sündmuste asukohale – linn soovib, et rohkem sündmusi toimuks lisaks Tallinna kesklinnast väljaspool. Kevadel avaneb ka eraldi taotlusvoor noorte kultuuriprojektidele, mis annavad võimaluse 16-26 aastastele teostada oma ideid augusti lõpus toimuva Tallinna Kultuuriöö festivali raames.

Põneva, tervikliku ja elava linnaruumi jaoks töötas Tallinna linnakunstikomisjon koos ruumiloome kompetentsikeskusega välja kümme printsiipi eesmärgiga luua kvaliteetseid ja vaheldusrikkaid kunsti- ja ruumikogemusi.

Aasta lõpul sai alguse uus traditsioon, kus Tallinn tänab piduliku vastuvõtuga linna kultuuriasutuste vabatahtlikke. Sel aastal kinkisid Tallinna muuseumidele ja raamatukogudele oma aega ligi 250 vabatahtlikku.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.