"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Peapiiskop Benedictus XVI püüdis liikuda oikumeenilise avatuse suunas (2)
31. detsember 2022
Scanpix

Peapiiskop Urmas Viilma ütles järelehüüdes aasta viimasel päeval surnud emeriitpaavst Benedictus XVI-le, et rooma-katoliku kirikut juhtides püüdis paavst astuda samme oikumeenilise avatuse suunas, juhindudes küll Vatikani II kirikukogu antud suunast, kuid jäädes samas järgima senist vaoshoitud liini.

Viilma sõnul jääb Benedictus XVI oma valitsemisajaga aastatel 2005–2013 meelde kui hea teoloog, puhta ja traditsioonilise katoliikliku usu ning õpetuse kaitsja. Viilma tõdes aga, et kirikute ühtsuse ees on veel rida ületamist vajavaid takistusi.

“Aastal 2013 tegi Benedictus XVI ajalooliselt julge sammu, kui otsustas siirduda tervise halvenedes ja jõuvarude vähenedes emerituuri, andes kiriku juhtimise edasi oma järeltulijale apostel Peetruse troonil,” kirjutas Viilma. “Seda sammu kritiseeriti ja selle üle spekuleeriti, kuid seda sammu astudes näitas Benedictus XVI, et ka paavsti toolil istub lihast ja luust inimene, kes on asendatav.”

Viilma avaldas kõigile usuvendadele ja -õdedele katoliku kirikus, samuti Eesti katoliiklaste juhile piiskop Philippe Jourdanile südamest kaastunnet.

Laupäeval algusega kell 17 toimub missa Benedictus XVI hinge eest Tallinna Peeter-Pauli katedraalis. Missat pühitseb piiskop Philippe Jourdan. Avatud on kaastunderaamat.

Endine paavst Benedictus XVI suri laupäeval 95-aastasena kell 9.34 Vatikanis Mater Ecclesiae kloostris.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Minu Arvamus
3. jaan. 2023 15:16
Ma ei saanud aru, mida tähendab oikumeenia, see on pikk ja lame jutt, aga kui see on seoses homoseksuaalide liitmisega kristlastega, siis on see igal juhul vastuolus Jumala Sõnaga.
Armsad!
31. dets. 2022 17:29
Palun parandage niivõrd ebasobiv viga tekstis! "Viilma soovis kõigile usuvendadele ja -õdedele katoliku kirikus, samuti Eesti katoliiklaste juhile piiskop Philippe Jourdanile südamest kaastunnet." Kaastunnet ei soovita, kaastunnet AVALDATAKSE.