"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Tallinn korraldab UNESCO muusikalinna programmi raames Isabelle laeval elavatele Ukraina põgenike lastele trummitöötoad (0)
03. jaanuar 2023
Silver Ulvik Foto Scanpix

4. jaanuaril korraldab Tallinn  UNESCO muusikalinna programmi raames Isabelle laeval elavatele Ukraina põgenike lastele trummitöötoad. Trummar Silver Ulvik tutvustab 7-15 aastastele lastele, milliseid rütme ja helisid on võimalik Aafrika trummidega teha.

Lapsed tutvuvad Aafrikast pärit trummiga djembe, mis on  teadaolevalt kõige vanem instrument maailmas.  Djembe töötuba on olemuselt  lihtne ning juhendav trummar toob endaga kaasa kõikidele osalejatele trummid. Tunni lõpuks oskavad väikesed trummilööjad  mängida mitut Aafrika rütmi ning mängida kaasa ka mõnele tuntud laulule. Lapsed saavad müdistada nii, et laeva  seinad värisevad.

 „Võtan kaasa  30 trummi, nii et igal osavõtjal oleks oma instrument,“ rääkis töötuba juhendav trummar Silver Ulvik.  „Paneme muusika mängima ja proovime selle taustal lisada siis sinna ka trummimängu. Õpime ka seda instrumenti natuke lähemalt tundma, meenutame tema ajalugu. Võiks ju ka mängida ilma muusikata, aga asja mõte on ikkagi see, et aru saada, kuidas trumm sulandub muusikasse ja kuidas ta teiste pillidega koos kõlab.“

Kokku saab kahes töötoas 60 Ukraina last esimesi teadmise sellest Aafrika trummist.

„Eks me oleme kõik sellest sõjast seal Ukrainas ju puudutatud,“ selgitas trummarust juhendaja, miks ta väga hea meelega Ukraina põgenike lastele trummi tutvustab. „Sõda on üks kole asi, mul küll pole Ukrainas ei sugulasi ega sõpru-tuttavaid, kuid see sõda on hirmus ja agressioon on kole ja paneb iga inimese ohvritele kaasa tundma. Nii on ja nii jääb. Lähen väga hea meelega nendele sõja eest pagenud lastele natuke meelelahutust pakkuma. Mine tea, järsku mõni neist otsustab, et  hakkab tõsisemaltki trummimängu vastu huvi tundma. „

Tallinna kultuuri- ja spordiameti juhtiv spetsialist Kristel Pedak kõnnitas omalt poolt,  et kui lapsed näitavad üles suuremat huvi trummimängu vastu, siis leitakse neile ka võimalusi seda huvi rahuldama hakata. „Vaatame, kuidas lapsed selle pakutava vastu võtavad. Kui kõik läheb hästi ja lastel on soov jätkata, siis linn ka niisuguste töötubade korraldamist jätkab,“ lubas ta ja  lisas, et  kui   keegi lastest tõesti tunneb sügavamat huvi trummide vastu, siis aidatakse  tal ka leida võimalusi , kuidas selle harrastusega saab edasi minna. „Ma usun, et kindlasti on soovijaid ja siis leiame nende jaoks kindlasti ka võimalusi.“  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.