"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video Jüri Ratas: Igal ajastul on omad suurmehed. Eesti iseseisvuse taastamise ajal oli Edgar Savisaar vaieldamatult nende hulgas (0)
05. jaanuar 2023

“Hea Edgar, sul oli poliitikas silma, et märgata nõrgemaid, vähemkindlustatuid, teise rahvuse esindajaid. Sa ei jäänud pealtvaatajaks, vaid tegutsesid nende nimel,” ütles Keskerakonna esimees Jüri Ratas Edgar Savisaarega hüvasti jätmisel Estonia kontserdisaalis.

Ratase sõnul on igale asjale määratud oma aeg. “Aga kui mõni asi või hetk kätte jõuab, siis puudutab see valusalt,” lausus ta. “Avaldan sügavat kaastunnet Edgar Savisaare lastele, lastelastele, lähedastele, Eestimaa inimestele. Meid on väga palju.”

Ratase sõnul on igal ajastul omad suurmehed. “Eesti iseseisvuse taastamise ajal oli Edgar Savisaar vaieldamatult nende hulgas,” rääkis ta. “Hea Edgar. Sa olid juht, aga ka liider – selle sõna kõige sügavamas tähenduses. Liider on see, kes aitab inimestel minna kuhugi, kuhu minemisest nad ise pole julgenud unistadagi. Just seda sa tegidki, Edgar, 1980. aastate lõpus Rahvarinde loojana ja 1990. aastatel Eesti iseseisvuse ühe taastajana ilma vere ohvriteta.”

Ratas osutas Savisaare suurejoonelisele tööle Rahvarinde looja ja juhina, üleminekuaja valitsuse peaministrina ning ajalooliste hetkede eestvedajana Teletorni all, mida võib tema sõnul pidada Savisaare suurimateks päranditeks. Lisaks oli Savisaar Ratase sõnul ka innustaja teistele riikidele, kes jagasid meie saatust ja soovisid samuti iseseisvust. “Suure riigimehena ja Eesti suurima ning vanima erakonna, Keskerakonna loojana ei kujundanud sa mitte ainult minevikku ja olevikku, vaid ka tulevikku,” sõnas ta. “Erakonna juhina kasvatasid sa väsimatult erakonda ja tegid seda viisil, et andsid ka noortele võimaluse tulla poliitikasse. Näeme täna erinevate erakondade ridades sinu poolt poliitikasse kutsutuid.”

Ratase sõnul oli Savisaarel poliitikas silma, et märgata nõrgemaid, vähemkindlustatuid, teise rahvuse esindajaid.

“Sa ei jäänud pealtvaatajaks, vaid tegutsesid nende nimel. Kui vaja, siis ujusid ka vastuvoolu,” märkis ta. “Sinuga ei olnud kunagi igav ja sa oled ka ise öelnud, et elasid huvitavat elu. Seeläbi muutsid sa kogu taasiseseisvunud Eesti poliitika huvitavaks. Mäletan, et kui sa mind poliitikasse kutsusid, siis sa ütlesid, et poliitika ei ole ainult naeratamine ja käesurumine, vaid raske töö. Edgar, sa olid Eesti poliitika suurkuju, sinusuguseid on üksikud. Sa andsid oma kogukonnale ja riigile endast kõik. Samal ajal olid sa isa ja vanaisa, sõber, kellelt saadi tuge ja innustust. Olid väga paljudele mentoriks ja eeskujuks, ennekõike olid sa aga inimene oma aadete ja tunnetete, õnnestumiste ja tagasilöökidega. Armas Edgar, igaühele meist jääb sinust unikaalne mälestus, sest sa jõudsid oma eluteel uskumatult palju. Puhka rahus.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.