"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video Mart Siimann: mulle, mu sõpradele ja põlvkonnakaaslastele on Savisaar suurkuju. Mälestame teda (0)
05. jaanuar 2023

„Tema pärand ja see, kuidas ta tegutses väga rasketel ja keerulistel aegadel, peaks olema igale riigimehele eeskujuks,“ leidis endine peaminister Mart Siimann.

Poliitik ja ajakirjanik Mart Siimann nentis Edgar Savisaare mälestusteenistuse järel, et tänane päev saab ajaloos justkui uue tähenduse. „See on silmapaistva Eesti vabaduse ja iseseisvuse taastamise suurkuju ärasaatmine,“ tõdes ta. „Edgar Savisaar oli karismaatiline, julge ja kompromissitu rahvajuht Eesti iseseisvuse taastamisel.“

Savisaarega kohtus Siimann esimest korda 1985. aastal Eesti Televisioonis.

„Valmistasime üheskoos ette poliitikasaateid,“ meenutas Siimann. „Edaspidises elus oleme töötanud mitmetel erinevatel ametikohtadel, kuid ikka ja jälle ristuvad meie teed taas. Seda nii poliitikas, meedias kui olümpialiikumises. Olime head tuttavad, Edgar Savisaar oli hooliv ja sõbralik mees. Kui poliitikas oli ta jõuline, siis inimsuhetes pigem rahulik ja mõistev.“

Siimann nentis, et inimesi pole võimalik asendada – seda nii rahvajuhtide kui tavaliste kodanike puhul.

 „Minule, minu sõpradele ja minu põlvkonnale poliitikas oli tegemist tõelise suurkujuga,“ ütles ta. „Me mälestame teda.“

Siimanni sõnul tasub meenutada, et Edgar Savisaar oli silmapaistev inimene Eesti iseseisvuse taastamisel. Samuti meie riigi ajaloos ja rahva mälus.

„Tema pärand ja see, kuidas ta tegutses väga rasketel ja keerulistel aegadel, peaks olema igale riigimehele eeskujuks,“ leidis ta. „Savisaar käitus ennastohverdavalt ja kompromissitult. Ja kunagi ei tea ju, millal tulevad taas rasked ajad.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.