"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video Tiit Vähi: Sa olid selleks liiga suur, et sind ajaloost tasalülitada (0)
05. jaanuar 2023

“Sinu rolli on püütud pisendada või koguni maha vaikida, isegi ajaloost välja kirjutada. Paraku selline väljakirjutamine ei õnnestunud ega õnnestu. Sa olid selleks liiga suur, et sind ajaloost tasalülitada,ütles ekspeaminister Tiit Vähi hüvasti jätmisel Edgar Savisaarega.

Vähi sõnul vastavad legendid Savisaarest tõele. “Saan seda kinnitada kui sinu valitsuse liige, aga ka kui sinu järglane peaministri ametis ja kui sinu sõber,” ütles Savisaare valitsuse transpordiminister Vähi. “Me saime vabaks ilma ühegi veretilgata. See on sinu teene meile kõigile, sinu pärandus järgnevatele põlvedele. Sa oskasid Eesti vabaduse eest seista viisil, mis ei võimaldanud meie vaenlastel meist üle sõita. See nõudis ääretut tarkust ja riigimehelikkust, mida sul jagus rohkem kui kellelgi teisel sellel ajal.”

Vähi sõnul oli Savisaar peaministriks ülimalt keerulisel ajal, aga samas oli see aeg ka väga ilus ja oluline. “See oli aeg, kus Eesti sai tagasi oma iseseisvuse,” rääkis Vähi. “Olid iseseisvuse tagasi võitlemisel mitte ainult kindlameelne valitsusjuht, vaid sa olid ka Eesti vankumatu, samas vajadusel ka paindlik liider. Sinu meeletust pühendumusest ja töövõimest saab ja peab palju rääkima, peab rääkima legende.”

Vähi sõnul jätkus Savisaarel julgust rohkem kui kellelgi teisel sellel ajal. “Sinu rolli aastatel 1988 ja 1995 on püütud pisendada või koguni maha vaikida, isegi ajaloost välja kirjutada,” lausus ta. “Paraku selline väljakirjutamine ei õnnestunud ega õnnestu. Sa olid selleks liiga suur, et sind ajaloost tasalülitada. Tulevastel aegadel, kui ajalugu kirjutavad ajaloolased, mitte poliitilised oponendid, saab ka sinu roll õiglasema kajastuse. Teisiti ei saa see lihtsalt olla. Sinu valitsus seisab täna sinu sarga juures, langetades mälestades pea. Meenutame ka aegasid, kus võitlesime rasketes ja keerulistes oludes ühiselt parema tuleviku eest. Oleme siin selleks, et avaldada sulle austust selle eest, mida kõike sa oled teinud Eesti heaks. Edgar, olgu muld sulle kerge, puhka rahus.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.