"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Märtsis avatakse Vabaduse väljakul fotonäitus Ukraina sõjapõgenikest (0)
06. jaanuar 2023

Vabaduse väljakul avatakse 10. märtsil fotonäitus “Ma valin elu”, mis kujutab sõja eest Eestisse pagenud ukrainlasi ja nende lugusid. Tegemist on sotsiaalse kultuuriprojektiga, mille loovad Ukraina sõjapõgenikest fotograafid.

Tallinna Kultuuri- ja Spordiameti kultuuriosakonna juhi Marje Tõemäe sõnul on oluline Ukraina sõja teemaga järjepidevalt tegeleda kuniks sõda kestab. “Usun, et see fotonäituse projekt aitab meeles hoida, et meie keskel on traagilised inimsaatused, kelle elu see sõda on jäädavalt muutnud,” sõnas Tõemäe.

24. veebruaril alanud Venemaa sõjaline agressioon Ukraina vastu on toonud kaasa meie aja ühe suurima põgenikekriisi – 4,8 miljonit inimest on registreerinud end sõjapõgenikuna. Sotsiaalkindlustusameti andmetel on Eestisse jõudnud ligi 119 000 inimest, kellest siia on jäänud üle 65 000 ning Tallinnas on elukoha registreerinud üle 13 800 isiku.

Fotonäitus “Ma valin elu” avatakse Vabaduse väljakul 10. märtsil. Näitusel kujutatakse Tallinnas elavaid Ukraina sõjapõgenikke, kes on leidnud oma koha uues riigis ja võõras ühiskonnas. Fotonäitus kujutab lisaks sõjapõgenike portreefotodele ka nende lugu: kes nad on, missugune oli nende elu Ukrainas, kus nad elasid ja kellena töötasid. Samuti leiab vastused küsimustele, kuidas nad Eestis on kohanenud, kus nüüd elavad ja töötavad ning kus ja kellena nad näevad end viie aasta pärast.

Fotonäituse “Ma valin elu” tarbeks pildistavad neli Ukraina sõjapõgenikest fotograafi  Eestisse saabunud kaasmaalasi, kellest lisaks fotodele valmivad ka lühilood. Näituse korraldajaks on Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet.

Fotonäituse autorid:

Daria Prasko on 34-aastane. Ta sündis Hersoni oblasti (Lõuna-Ukraina) väikelinnas Novaja Kahhovkas. Viimased 10 aastat elas ja töötas Harkovis. Ta alustas oma fotograafikarjääri 2010. aastal, seejärel töötas mõnda aega disainerina ning ühendas disaineritöö fotograafiaga. Daria tuli Eestisse koos oma ema ja 8-kuuse pojaga. Tänu vabatahtlike abile töötab ta Eestis fotograafina ja õpib kaugõppes veebidisaineriks.

Maksym Bilozor on 17-aastane. Ta on pärit Dnipro linnast, mis asub Ukraina keskosas. Maksym saabus Eestisse 6. märtsil. Fotograafia vastu tekkis tal huvi kolm aastat tagasi. Maksym on proovinud oma pildistamisoskusi erinevates žanrites – ta alustas arhitektuurifotograafiaga, kuid nüüd on hakanud rohkem huvi tundma portreede vastu. Ta õpib Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia ja kunstide instituudis esimesel kursusel ristmeedia erialal.

Yuliia Dvornichenko on 27-aastane. Ta sündis ja elas Mariupoli linnas, omandas magistrikraadi organisatsiooni juhtimises. Õppimise käigus tekkis tal huvi fotograafia vastu. Pärast ülikooli lõpetamist 2018. aastal süvenes ta fotograafiasse ja töötas Mariupolis fotograafina. Yuliia saabus Tallinna 21. märtsil. Ta õpib inglise keelt ja tal on plaanis õppida ka eesti keelt. Talle meeldib teha portreefotosid, paari- ja perepilte.

Natalia Fomina on 39-aastane. Ta tuli Tallinnasse Odessa linnast oma kahe lapsega 7. märtsil. Natalia omab kõrgharidust majanduses ja töötas sel erialal kuus aastat. Fotograafina on ta tegutsenud kaheksa aastat ning tegeleb laste- ja perepildistamisega. Eesti Töötukassa kaudu õppis ta graafilist disaini, kuid tööd ei ole veel leidnud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.