"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
President Karis kuulutas välja perehüvitiste seaduse ja haiguspäevade hüvitamise korda puudutava seaduse (1)
06. jaanuar 2023
President Alar Karis. Foto: Mats Õun

President Alar Karis kuulutas reedel välja perehüvitiste seaduse, perekonnaseaduse ja töölepingu seaduse muutmise seaduse, mille riigikogu võttis 28. detsembril muudetud kujul uuesti vastu. 

„Kuulutan seaduse välja, sest riigikogu kõrvaldas sätte, mis tekitas vastuolu põhiseadusega. Ent meenutan, et Eesti Vabariik on rajatud vabadusele, õiglusele ja õigusele. Praegu rõhutan eriliselt sõna õiglus,” ütles president Karis.

“Mina, kes ma olen koos abikaasaga üles kasvatanud kolm last, näen ebaõiglust ühe ja kahe lapsega perede nii erinevas toetamises, nagu see on sätestatud kehtima hakkavas perehüvitiste seaduses. Ebaõigluse tunnet kogevad ka paljud lapsevanemad, kes peavad Eesti põhiseaduses märgitud erilist hoolt paljulapseliste perede üle vajalikuks, kuid ei mõista, miks ei saa sarnasemalt kohelda peresid, kus kasvab vähem lapsi,” lausus riigipea.

President Karise sõnul aitaks just poliitiliste valikute põhjendamine sellistel juhtudel vähendada ebaõigluse tunnet, mida paljud ebavõrdse kohtlemise puhul paratamatult tajuvad ka siis, kui ebavõrdsus on kooskõlas põhiseadusega. 

“Andsin riigikogule võimaluse kaaluda veel kord seadust tervikuna ning põhjendada, miks peab erinevaid peresid kohtlema sedavõrd erinevalt. Seetõttu esitasingi mullu 22. detsembril perehüvitiste seaduse, perekonnaseaduse ja töölepingu seaduse muutmise seadust mitte välja kuulutades parlamendile küsimuse, et millega on põhjendatud otsus jätta hindade tõusu riski vastu kaitseta kõik pered, kus on vähem kui kolm last, hoolimata sellest, milline on nende majanduslik olukord, sest seadusest, selle seletuskirjast ja arutelust riigikogus ei selgu, miks peab riigi eriline hool paljulapseliste perede ees hõlmama lisaks toetuse summale ka niisugust ebavõrdsust,” rääkis president Karis. “Riigikogu jäi 28. detsembri hääletusel enda langetatud poliitilise valiku juurde.“

Karis andis reedel heakskiidu mullu 28. detsembril riigikogus vastu võetud töötervishoiu ja tööohutuse seaduse ning ravikindlustuse seaduse muutmise seadusele.

Seaduse kohaselt pikeneb praegune ajutine haiguspäevade hüvitamise regulatsioon kuue kuu võrra ehk 30. juunini.

2021. aasta algusest kehtinud haigushüvitiste maksmise ajutise korra kohaselt on esimene haiguspäev töötaja omavastutusel, tööandja maksab hüvitist teisest kuni viienda ning haigekassa alates kuuendast haiguspäevast.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kas seaduse järgi oli Märt Avandi haige või pole enam riigis terveid ?
11. veebr. 2023 02:17
Märt Avandi- kas ta peaks maksma haigusrahad tagasi kui ta oli haiguslehel - seda varjati ? Hullem on- et varjati ka PPA poolt, - nüüd oli teade, pole põhjust algatada uurimist peale vaba esitlust meedias .... Tegelikkuses - on siis politseile olnud Avandi koputaja või kuidas tõlgendada: ei vaja uurimist , võrgustik- kus Avandi sai .... Indrek Saar või Kalmet - kuidas nemad seda haigust tõlgendavad , see pole ilmselt ainuke põdev loominguliste hulgas, kes palka juurde nõuavad ? Kui ikka kuutarbimine oli 1500.- , siis on kultuuris räigelt raha:) palkadena. Vahel kohtasin ka tänaval ühte I ja temalgi olid silmad poolenisti pahemale kui mäkke tormas. See on tore, et Avandi rääkis avalikult - see on au temale! Aga missugune au see on teistele - kolleegidele, PPA jne. - venekeelne väljend : musorõ! . Randperet võinuks rohkem sikutada tookord. Tarandi naljad olid ka imelikud Toompea ees... Ja üleüldse , viimasel ajal saab Eestimaal palju nalja käisin Otepääl leidsin põõsast naise palja... Vot selline luuleosa sobib , haiguslehed - mille eest neid antakse? Pensionärid ja väikesepalgalised paljad- ravimid ja toit ning elamine .... Aga kultuur vajab raha ja see pole ilmselt ainus juhtum, 1500.- märkamatult väljaanda lõbusalt ja pere ei saa kodus arugi , siis liiguvad ikka summad..... Võimalik, et president on osa aurahasid nüüd jagamas ka narkomaanidele ? Hõissaa!