"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
FOTOD Jõulud jätkusid vabaõhumuuseumis vana kalendri kommete järgi - osa sai kontsertidest, rahvamängudest, ennustustest, jõulutoitudest ja pööripäevakommetest  (2)
07. jaanuar 2023
Aleksandr Guzhov

Eesti Vabaõhumuuseum kutsus laupäeval, 7. jaanuaril tähistama seto talsipühi ja talviseid svjatkasid. Tegemist oli pidupäevaga, kus sai osa kontsertidest, rahvamängudest, ennustustest, jõulutoitudest ja pööripäevakommetest.    

Vaata galeriid (35)

Lõimumis- ja sotsiaalsete programmide juhi Einike Sooväli sõnul peavad setud, vanausulised ja enamus slaavi rahvaid jõule vana kalendri järgi 6. ja 7. jaanuaril, ning vabaõhumuuseum pakub head võimalust nende traditsioonidega tutvust teha.  


“Sel aastal oleme ürituse programmi koostanud mõeldes Ukraina sõjapõgenikele, kes on viimase aasta jooksul Eestisse jõudnud ja ei saa see kord harjumuspäraselt oma kodus jõule pidada,” rääkis Sooväli. “Näiteks saab päeva jooksul osa Ukraina Folklooriansambel Žurba ning Angelina Odintsova, Inga Pogonina ja Konstantin Sedovi Ukraina rahvaviiside kontsertidest. Setu talu laudas on avatud kohvik, kus pakutakse külastajatele Ukraina jõulutoite. ” 

Taludes valmistatakse põnevaid jõulutoite nagu kartulivorstid, keedutainast peenleib ja kõrneküpsised. Setu talus meisterdatakse õlenukke ning ennustatakse, mida toob aasta 2023. Kell 11 võetakse vastu Kristoslaavitajaid, kes kristlike laulude saatel majast majja käivad ja rõõmusõnumit kuulutavad. Külavainul saab panna end proovile vanades rahvamängudes ja osaleda suusavõistluses vanaaegsetel puusuuskadel. Külastajad saavad rüübata ehtsat samovariteed koos keedusuhkruga ning soojendada end lõkke ääres. Muuseumis saab kelgutada ja tõukekelguga sõita.  

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

billingen
7. jaan. 2023 15:37
Maausulistel algas juba 25. detsembril uus aasta, aasta 10236. Miks seda riiklikult ei mainitud?
elron
7. jaan. 2023 15:36
kui jõulud on, miks siis vabu päevi pole nagu venemaal.