"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Uuring: inimesed ei tea, kui ebatervislikult nad toituvad (1)
09. jaanuar 2023
Foto Albert Truuväärt

Rahvatervise kampaania Taimse Teisipäeva tellitud Norstati uuringust selgus, et iga neljas eestlane vähendab lihatarbimist, samas ei ole pooled eestlastest isegi teadlikud, et süüakse liiga palju liha ning tervise nimel tasub seda kogust piirata. 

Tervise Arengu Instituudi toidusoovituste kohaselt on maksimaalne lihakogus täiskasvanud inimesele umbes üks kuni kaks tikutoosisuurust tükki päevas. Paraku tarbitakse Eestis liha kolm korda soovituslikust kogusest rohkem. Liigtarbimine on seotud mitmete tõsiste terviseriskidega, sealhulgas on kõrgem risk haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse ning diabeeti. Lihaga liialdamist seostatakse ka eesnäärme- ja jämesoolevähiga. Õnneks vähendab iga neljas eestlane oma lihatarbimist.

Kahjuks ei ole liha liigtarbimisega seotud terviseriskid inimestele sama hästi teada, nagu näiteks alkoholi või tubaka tarvitamise puhul. Nii tarbib keskmine Eesti inimene kolm korda rohkem liha ja lihatooteid, kui tervislik oleks. Seejuures selgus Taimse Teisipäeva tellitud Norstati uuringust, et pea pooled eestlased ei teagi, et kipume lihaga liialdama. Olukord on küll parem kui kaks aastat tagasi, kui teadmatuses olijaid oli praegusest veel kuus protsenti enam. Siiski vajab teema kriitilist tähelepanu.

“Uuringud näitavad, et südame- ja veresoonkonnahaiguste risk väheneb, kui suurendada oma toidulaual taimse toidu osakaalu. Kahjuks eestlased isegi ei tea, et meil on probleem,” sõnas Taimse Teisipäeva kampaaniajuht Liina Sala. “Taimne toit ei ole kindlasti ainult taimetoitlastele, vaid suurepärane ja maitsev viis hoolitseda enda ja oma lähedaste tervise eest, eelistades aeg-ajalt taimset,” lisas ta.

Taimne Teisipäev on rahvatervise kampaania, mis teeb ühiskondlikul tasandil koostööd nii ettevõtete kui ka koolidega ning julgustab ka individuaalsel tasemel vähemalt ühel päeval nädalas taimset toitu eelistama. Tuge saad Taimse Teisipäeva retseptikogust – katseta näiteks klassikalise lasanjega või proovi seda tummist karrit. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vaatleja
12. jaan. 2023 19:17
Niisiis – või asemel oliiviõli; juustu asemel pähklid; punase liha asemel kala jne. https://tervis.postimees.ee/7625654/5-lihtsat-moodust-mis-aitavad-hoiduda-eesnaarmevahist