"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
VIDEO Inimesed vaevlevad toimetulekukriisis, toimetulekutoetuste taotluste arv on hüppeliselt kasvanud (1)
12. jaanuar 2023

Nii Tallinnas kui üle Eesti on möödunud aastaga kasvanud hüppeliselt nende inimeste arv, kes vajavad toimetulekutoetust. Mõttekoja Praxise viimane toimetulekutoetuste teemaline uuring näitab, et aastani 2021 oli toetuste saajate arv langustrendis, 2022. aasta andmed on juba sootuks muud.

Kui üle-eelmisel aastal oli toimetulekutoetuste eelarve Eestis tervikuna 16 miljonit eurot, siis eelmisel ehk 2022. aastal maksti juba ainuüksi Tallinnas toimetulekutoetuseid välja 15 miljoni euro eest. 

„Kui me võrdleme neid kahte aastat, siis 2021. aastal maksis Tallinn välja umbes 4,6 miljonit eurot umbes 15 000 taotluse alusel umbes 2300le perele. 2022. aastal maksime toetusi aga 15 miljonit eurot umbes 36 000 taotluse alusel ja umbes 10 000 perele,“ tõi suurenenud numbrid välja Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti toimetulekumeetmete juhtivspetsialist Ulli Luide.

Enamik abivajajatest on Ukraina sõjapõgenikud

Rääkides põhjustest, siis Ulli Luide sõnul kaugele ei pea vaatama. 90 protsenti abivajajatest on Ukraina sõjapõgenikud.

“Tõenäoliselt on kõigile selge, et Ukrainast siia tulnud inimesed, kes on saanud ajutise kaitse, vajavad seda toetust, kasvõi lühiajaliselt ja nad on seda ka saanud,” rääkis Luide.

10 protsenti toimetulekutoetuste saajatest on Tallinna alalised elanikud ja siin mängib juba rolli üldine majanduslik olukord. Ennekõike mõjutavad inimeste toimetulekut kõrged energiahinnad ja kõige tugevamini saavad pihta madalapalgalised.

“Meil on ennekõike töötu pereliikmega pered, kes vajavad toimetulekutoetust ja siis sellele järgneb suur grupp üksikvaenemaga lastega peresid,” nentis Ulli Luide.

Sama tendentsi kinnitab ka mõttekoja Praxise hiljutine üle-eestiline uuring toimetulekutoetuste saajate kohta.

Üksikvanemate osakaal on ebaproportsionaalselt suur

“Ühelt poolt töötute puhul me teame juba varasemast, et paljud uued töötud ei kvalifitseeru töötuskindlustushüvitisele ega ka töötutoetusele ja see on üks põhjus, miks nad jõuavad sagedasti just toimetulekutoetusteni. Teiselt poolt on kindlasti see, et üksikvanema toimetulek nõuab tähelepanu, sest me näeme, et lastega perede seas on üksikvanema osakaal lihtsalt nii suur, et toimetulekutoetuste saajate seas on nende hulk ebaproportsionaalselt suur võrreldes teiste leibkondadega,” täiendas mõttekoja Praxis töö- ja sotsiaalelu juhtkonna liige Kirsti Melesk.

Hea on aga teada, et lisaks toimetulekutoetusele maksab Tallinn raskustesse sattunud inimestele ka sissetulekust sõltuvat toetust. Seda on õigust taotleda olukorras, kus inimese sissetulek on alla palga alammäära.

Igasugust infot ja abi toetuste kohta saab ka linnaosade sotsiaalosakondadest.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

b
12. jaan. 2023 23:57
Ukrainast tulevad valdavalt jõukamad inimesed. Vaesemad ukrainlased jäid kindlasti kodumaale.