"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
repliik Aivar Jarne: Haigekassa terviseks! (1)
13. jaanuar 2023
Aivar Jarne

Haigekassa nimevahetus otsustati suhteliselt solidaarselt tervisekassa kasuks. Õigupoolest kandis Haigekassa oma tervislikku paralleelnime juba tükk aega. Nüüd on meil igasuguseid „tervise“ nimega asutusi jalaga segada, seda isegi riiklikul tasemel.

Selle eesotsas tüürivad muidugi Terviseamet ja Tervise arengu instituut, isegi e-tervis, nüüd siis 1. aprillist ka Tervisekassa. Lapsed aga tahavad minna hoopis terviserajale ja tervise spaasse.

Ikka tervist veel juurde. Kellel peaks midagi selle vastu olema? Aga ometi oli Haigekassa ainuke omasuguste hulgas. Kui ikka haigusega tegemist või tervis tõsiselt käest ära, siis vähemalt nime poolest ei aetud segi, kuhu ja kelle poole pöörduda. Haigus tähendas ka haigekassat.

Nüüd paistavad kõik nii terved olevat, et tervis muudkui tuleb ning isegi „haigekassa“ nime mainimata jätmine teeb tervemaks. Aga kuhu siis pöörduda, kui tervisega tõsisemad probleemid, kui vaid mõnepäevane haigushüvitis. Muide, ka selle võiks ümber nimetada „tervisehüvitiseks“, et haigeid enam ka paberil kirjas poleks.

Kuid juba läkski segamini. Terviseamet on meil ikka see, kes tegeles koroonaga ning luges nakatunuid üle. Jäi meelde. Tervise arengu instituut edendab seal Nõmme mändide all oma terviseprogramme, nagu septembris ära joo ja oktoobris ära … See püsib ka meeles. Üle hakkab jääma siis uus-vana Tervisekassa. Seda on ehk parem hakata meeles pidama sõnalisa „-kassa“ järgi.

Haigekassa oli oma nimega äratuntav ning arusaadav. Tervisekassa peab oma nime veel välja teenima. Niikaua aga: Haigekassa terviseks!

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nüanss
15. jaan. 2023 12:11
Kas selline nimemuutus aitab ka rahaasju kalevi alla panna?