"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Eksperdid näevad muutust: üürileandjad vähendavad üüri (2)
13. jaanuar 2023

Kui uuel aastal on valdavalt igas valdkonnas jätkunud kasvav hinnaralli, siis üürihindade puhul võib näha märke muutustest teises suunas. Viimase kuu jooksul on üha rohkem üürileandjaid soovinud alandada üürisummat, mida keskmiselt tehakse 50 euro võrra.

Möödunud aastal toimus üüriturul hinnataseme kasv, mida oli eriti tunda suvisel perioodil. Ka üürileandjate ja maaklerite seas sügisel tehtud küsitlusest selgus, et pooled omanikest juba olid üüri tõstnud või veel plaanisid seda 2022. aasta jooksul teha (Norstat ja Rendin uuring, sept-okt 2022).

“Samas nüüd, umbes viimase 50 päeva jooksul, oleme täheldanud suuremat huvi üürileandjate poolt, kuidas korrektselt vormistada igakuise üüri vähenemine,” avaldab Alain Aun, turvaliste üürilepingute platvormi Rendin tegevjuht ja kaasasutaja.

Aun selgitab, et kui tugineda kasutajate andmetele, kes on Rendini platvormil üürilepingu lisa juba koostanud, siis võib öelda, et keskmiselt langetatakse üürisummat 50 euro võrra. “Nendest ligi 20% on teinud ajutiselt kehtiva lepingu lisa, millega osad üürileandjad püüavad üürnikule kompenseerida kulukat kütteperiood. Valdav osa, 80% üürileandjatest on otsustanud tähtajatu kokkuleppe kasuks ehk madalam üür kehtib määramata ajaks.”

Ta lisab, et üüri vähendajate seas pole neid inimesi, kes sõlmisid üürilepingu aastaid tagasi ja pole eelmise aasta tipphooajal üüri tõstnud. Ehk siis, laias plaanis on üürihinnad ikkagi kõrgemal tasemel, kui näiteks kolm aastat tagasi.

Õnneks paljudele omanikele läheb korda hea pikaajaline üürisuhe. Usaldusväärne ja eeskujulik üürnik on igatahes väärtuslikum kui veidi suurema üüritulu teenimine. “Näiteks väga järsu Euribori tõusu kajastamine üks-ühele üürihinnas ei ole miski, mida üürnikud suudaksid taluda, kuna muud igakuised kulutused on endiselt hüppeliselt suuremad võrreldes kasvõi aastataguse ajaga,” hoiatab Rendini juht.


“Üürileandjate paindlikum suhtumine üürnikesse ja hinnas vastutulek tähendab küll väiksemat tulu, kuid paljudel juhtudel on see selgelt parim strateegia. Halvim stsenaarium üürileandja jaoks on üürniku asetamine olukorda, kus viimane lihtsalt lõpetab üüri ja kõrvalkulude eest tasumise, kuna sissetulekutest ei piisa elamiskulude katmiseks.”

Kasulik: kuidas korrektselt vormistada üüri vähendamist?

Lia Siht, Rendini õigusjuht ja jurist, annab mõned soovitused:

  • Üüri vähenemise kokkulepe peab olema vormistatud kirjalikult üürilepingu lisana.
  • Lisadokumendis peab olema välja toodud kas esmase lepingu number või viide lepingule (näiteks üürileping A ja B vahel, sõlmitud X kuupäeval).
  • Konkreetset vormi seadus ei näe ette, seega võib kirjutada vabas vormis, et pooled on kokku leppinud konkreetses kuupäevas, millest alates alandatakse üürimakse kindla summa või protsendi võrra.
  • Kui üüri alandamine on ajutine, siis peab kindlasti märgitud olema kehtivusperiood.
Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

küsimus?
13. jaan. 2023 21:00
Ajaleht võiks kirjutada ülevaate Pealinnas, palju on - üürnikke Tallinnas; palju neist on linnakodanikud; millises vanuses on üürnik ja mitu liiget(last); paljud neist saavad esitada LOV toetusavaldusi(st.et pole üürileandjatele mustalt maksjad); palju on krt. iseendale üürimist äriettevõtte loomise kaudu(st.maksuvaba pettuse skeem)- kes nimetavad siis ennast Kinnisvara hooldajaks või tegelemine muudes küsimustes ehk on solkinud halduse-hoolduse EKHHL pärusmaad ***Kahjuks on KÜ Liit EV muutunud pehmikuteks ja sealt ei tule isegi mitte vanasõna ütluse järgi : ....peeru... .
jep
13. jaan. 2023 12:58
Mitte ükski jõukas inimene ei ela pikaajaliselt üürikorteris. Üürnikud on vaesed madalapalgaline seltskond.