"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
AIN MÄEOTS: Liikluskultuur on paranenud linnas, aga mitte maanteel (0)
16. jaanuar 2023
Foto: Scanpix

Kehv ilm ei sunni autojuhte ettevaatlikkusele ning nö jõu- ja ilunumbrid liikluses põhjustavad iga päev mitmeid avariisid. Pealinn küsis, millistes kohtades Tallinnas autojuhid kõige rohkem eeskirju rikuvad.

Liikluskultuur on paranenud linnas, aga mitte maanteel
Lavastaja Ain Mäeots

Lisaks linnas sõitmisele olen sage Tallinna-Tartu vahelisel maanteel kulgeja. Kui seal on pikk autokolonn, palju veomasinaid, siis on see teisest mööda trügimine lausa enesetapjalik. Eriti pimedates kurvides on see saatanast. Samas hullude talveilmadega olen imestanud, kuidas autojuhid on siiski üksteise vastu tähelepanelikud ja vastutulelikud, kuidas üksteist abistatakse, antakse teed ja lastakse läbi, kuigi eeskiri seda ei kohusta.

Seega on meie liikluskultuuris nii halbu kui ka häid märke. Aga suures plaanis on Tallinna linnas liikluspilt läinud küll paremaks. Ja seda just linna sees, mitte maanteedel. Seal tahaks tipptunnil küll küsida, et
kuulge, härrased, mis teil seal toimub.

Korda ei aita minu meelset luua karmid trahvid, vaid üldise mentaliteedi muutumine. See on üldise vaimsuse ja kasvatamise tulemus, kuidas inimesed liikluses käituvad. Eluhoiakuid ja suhtumisi mingi veapunktide süsteemiga ei muuda. Kõik algab lastetoast. Kui kõvatamise asemel suudame nüüd kilbile tõsta muud väärtused, siis on meil lootust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.