"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video Nõmme elanikel on võimalus avalikes pakendipunktides teostada jäätmekäitumise kvaliteedikontroll (0)
16. jaanuar 2023

Nõmme linnaosa valitsus jätkab innovaatilise elanike jäätmenõustamise katseprojektiga, mille eesmärk on taaskasutatavate ning ringlusesse minevate jäätmete hulga suurendamine. Eelmisel aastal oli koostöös WasteLocker OÜ-ga läbiviidavasse projekti kaasatud kolm Nõmme korteriühistut, nüüd laieneb see kuuele avalikule pakendipunktidele.

Nõmme linnaosa vanema Karmo Kuri sõnul on puhtam keskkond meie kõigi ühine eesmärk, mille saavutamisel on kandev roll keskkonnateadlikel elanikel. „Euroopa rohepealinna aastal otsustasime korteriühistutest alanud katseprojekti laiendada avalikele pakendipunktidele, et vaadelda Nõmme elanike jäätmekäitumise harjumusi laiemalt ning tõsta inimeste teadlikkust. Kuus Nõmmel asuvat avalikku pakendipunkti tähistati QR-koodiga, mis annab võimaluse elanikel endil pakendeid konteinerisse viies teha järelevalvet ja anda tagasisidet, millest lähtuvalt saame kavandada täiendavat teavitust ja kommunikatsiooni, et parandada ringlusesse minevate pakendijäätmete kvaliteeti,“ selgitas linnaosavanem.

„Eesti riik on 2025. aastaks võtnud vastu lubaduse Euroopa Liidu ees, et 55 protsenti jäätmetest võetakse ringlusse,“ toonitas Kuri. „Täna on see protsent 30 ligidal, nii et meil on väga palju minna. Iga omavalitsus ja iga inimene indiviidina saab panustada, et meil mingit prügitrahvi ei tuleks.“

WasteLocker OÜ tegevjuht Mark Skljarov ütles, et ettevõte on oma innovaatilist teenust katsetanud juba nii Tallinnas kui Tartus. „Sügisene projekt Nõmme korteriühistutes näitas, et linnaosa elanikud on jäätmete sorteerimise osas teadlikud, avatud mõtteviisiga ja valmis katsetama uusi asju. See annab lootust, et ka avalike jäätmepunktide seire saab laiemat kõlapinda ning rakendub üle kogu linnaosa,“ lisas ta.

WasteLocker OÜ disainijuht Jan Erik Praks kinnitas, et inimesed ei tee enam tänu uuele lahendusele nii tihti tüüpvigu. „Tüüpvead on üldiselt mingite suvaliste plastasjade panemine pakendikonteinerisse,“ täpsustas ta. „Inimestel on üldiselt raske aru saada, et mis pakendikonteinerid täpselt on ja panevad sinna näiteks plastiktoole ja muid selliseid asju. Tegelikult sinna lähevadki ainult pakendid.“

Kuuele avalikule pakendipuntkile paigaldati QR-koodid, mille abil saab igaüks anda fotode abil tagasisidet. Saadud tulemustest kaardistatakse kodanike jäätmete liigiti kogumise harjumused ning sellest lähtuvalt tehakse keskkonnakommunikatsiooni, et parandada liigiti kogutud jäätmete kvaliteeti.

Projekti kaasatud jäätmepunktide asuvad:

  • Hiiu-Sihi tn ristmik;
  • Ränduri/Olevi tn ristmik;
  • Valdeku/Viljandi mnt rist;
  • Raudtee 60 vastas;
  • Nõmme turu parkla;
  • Adra/Rännaku pst rist.

WasteLocker OÜ kohta saab rohkem informatsiooni nende kodulehelt www.wastelocker.xyz.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.