"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Öisest elektrist peaks tegema prääniku (0)
16. jaanuar 2023
Foto: Scanpix

Emeriitprofessor Väino Rajangu kirjutas hiljuti Eesti Päevalehes, et kuigi on hoiatatud elektrikatkestuste ohu eest, sest suure tarbimisega külmal ajal võib tekkida defitsiit, saanuks seda ohtu vähendada.

Seadusega kehtestati ju elanikele ja väikeettevõtetele äsja võimalus minna üle universaalteenuse paketile ja sellega koos elektri kindlaksmääratud hinnale. See elektri hind on aga ööpäeva ja nädalapäevade lõikes üks ja sama. Niisuguse hinna puhul, mis ei tee vahet öisel ja päevasel tarbimisel ega paku soodustust ka nädalalõppudel, kaob tarbijal huvi ajastada elektriga seotud toiming väiksema tarbimisega ajale.

Niisuguse elektri hinna kehtestamise läbimõtlematuse tulemusel on hakanud kasvama päevane tippkoormus. See aga suurendab elektrikatkestuste ohtu. Eriti veel siis, kui mõni tootmisjaam taas remonti läheb. Seega tasuks mõelda universaalteenuse n-ö tuunimisele ehk muutmisele kahetariifseks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.