"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Turvatöötajaid toob tööle vaid palgatõus (0)
16. jaanuar 2023
Foto: Scanpix

Riigikogus läbis teise lugemise eelnõu, et turvategevuse valdkonnas saaks tööle asuda 18-aastaselt, praeguse seaduse järgi on vanuse alampiir 19. Tuleb tunnistada, et taoline piirang oli tõesti mõttetu. Kunagi ammu kehtestati see eesmärgil, et turvatööle ei asuks päris elukogemuseta koolilõpetajad, vaid jääks aastane puhver n-ö päris täiskasvanuks saamiseks.

Teisalt, kui nüüd põhjendatakse vanusepiiri alandamist lootusega leida turvatööle lisajõudu, siis see ei ole ilmselgelt määratud täituma. Üle kogu Eesti on puudu tuhandeid turvatöötajaid, sest seaduste järgi nõutakse neilt palju, aga palka makstakse väga vähe.

Alamakstuse tagajärjed on tõsised ja neid tajuvad paljud inimesed omal nahal: kuigi tasusid tõsteti, oli näiteks G4S-il suvel tõsiseid raskusi Tallinna lennujaama julgeolekuteenistuse mehitamise ja naisestamisega ning reisijate järjekorrad venisid ebamugavalt pikaks. Turvatööle ei saa võtta ka põgenikke, sest tuleb hästi osata riigikeelt.

Kuni ei teki tugevat ametiühingut ja miinimumtasu määravaid kollektiivlepinguid nagu Soomes, ei ole ka lootust, et midagi muutub. Ilmselgelt on suurtel klientidel, näiteks kaubanduskeskustel, rahalist võimekust kvaliteetsema turvatöö eest rohkem maksta. Kuid praegu on lihtsam vähempakkumiste kaudu hind alla lüüa.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.