"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
uuring Majanduslik olukord on vähendanud inimeste võimet oma lähedasi rahaliselt toetada (1)
18. jaanuar 2023
Foto Pixabay

Kõrgemad hinnad ja kasvanud kulud mõjutavad eriti neid, kes juba varem olid rahalises kitsikuses. Paljud neist ei pruugi enam saada nii palju abi lähedastelt, kuna tõusnud hinnad ei võimalda ka neil enam oma lähedasi rahaliselt toetada, selgus Citadele panga tellitud küsitlusest. 

Citadele pang küsis Balti riikide inimestelt, kuidas on praegune majanduslik olukord muutnud nende võimalusi toetada rahaliselt pereliikmeid, sõpru või tuttavaid, välja arvates oma alaealised lapsed.

Küsitlusele vastanud Eesti inimestest veerand ehk 22 protsenti tõdes, et paraku nad ei ole võimelised oma lähedasi varasemaga samas mahus toetama. Seitse protsenti märkis lisaks, et neilt on küll abi palutud, kuid rahaline olukord seda ei võimalda. Vaid kolm protsenti vastas, et nad on lähedasi hakanud toetama suurema summaga ning 21 protsendi sõnul jätkavad nad toetamist samas mahus. 

„Tõsiasi on see, et keerulisemad ajad majanduses mõjutavad tihti valusamalt neid, kellel ka juba varem rahalisi raskusi ette tuli. Nüüd lisandub aga oht, et ka lähedased ei saa enam nii palju abi pakkuda. Seepärast tasuks juba varakult ise põhjalikult oma finantsiline olukord läbi mõelda või aidata seda lähedastel teha,“ selgitas Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen. „Kui näete, et teil võib tekkida probleeme näiteks kodulaenu maksetega, siis tuleks juba varakult enda panga poole pöörduda ja murest rääkida. Panga huvi on leida sobiv lahendus mõlemale poolele, et inimene püsiks ka tulevikus maksujõuline ja võlgadest vaba.“ 

Citadele küsitluses vastas kokku 21 protsenti, et nende lähedastest keegi abi ei vaja ning 15 protsenti, et nemad kedagi rahaliselt ei abista. 10 protsenti märkis, et saavad ise teistelt abi. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Minu Arvamus
21. jaan. 2023 07:11
Enamus pensionäre käibki ainult selleks tööl, et toetada rahaliselt oma võsukesi.