"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Tallinn soovib muuta oma põhimäärust, et täpsustada ja ajakohastada linna aumärkide regulatsiooni (0)
18. jaanuar 2023
Tallinna vapimärk. Foto: Scanpix

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul läbis Tallinna põhimääruse muutmise eelnõu täna linnavalitsuses esimese lugemise, mida soovib linnavalitsus vastu võtta järgmisel kolmapäeval ja linnavolikokku saata.

„Tallinna põhimäärus on üks kõige kaalukamaid linnaorganisatsiooni tööd reguleeriv dokument. Muudatuste eesmärgiks on soodustada olukorda, kus vapi- ja teenetemärkide andmisel võetakse veelgi enam arvesse inimese kaalukat ja pikaajalist panust Tallinna arengusse,“ selgitas Kõlvart. „Nii on käesolevast aastast piiratud teenetemärkide arv, mida linn aastas välja annab. See tähendab, et aastas annab Tallinna linn välja ühe vapimärgi ja kuni kümme teenetemärki. Varasemalt ei olnud teenetemärkide saajate arv piiritletud ja vapimärke võis anda aastas välja kaks. Niisamuti soovime vapimärgi puhul määrata ka saaja vanuselise alampiiri, milleks on 40 eluaastat.“ 

Ühtlasi sätestatakse põhimääruse uues redaktsioonis aumärkide äravõtmise alused ja tagastamise tingimused. Nii võib linna autasu andmise otsustanud isik otsustada isikult linna autasu ära võtta, kui on jõustunud kohtuotsus, millega isik on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises. Lisaks võib otsustada isikult linna autasu ära võtta, kui saavad teatavaks enne linna autasu andmist esinenud asjaolud, millest teadmise korral ei oleks isikule linna autasu antud või kui isiku hilisem käitumine on olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle linna autasu andmise.

Linna autasude äravõtmise ja tagastamise regulatsioon on sarnane teenetemärkide seaduses sätestatud riiklike teenetemärkide äravõtmise ja tagastamise regulatsiooniga.

Uue redaktsiooni kohaselt hakkab aumärkide andmist ja sellega seonduvat korraldama varasemalt Tallinna Strateegiakeskuse asemel Tallinna Linnakantselei.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.