"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
205 SUPERRIKAST ANUVAD Palun maksustage meid ometi rohkem! Õiglasemat ühiskonda saab luua vaid omandimaksude kaudu (3)
19. jaanuar 2023
Foto Pixabay

205 superrikast inimest kutsusid avalikus kirjas Davosi üleilmsel majandusfoorumil üles nii ennast kui nende sarnaseid rohkem maksustama, millega pääseksid virelemisest mitu miljardit. Majandusteadlase Paul Tammert kommenteeris seda nõnda, et on rääkinud vajadusest siin Eestiski vara maksustada juba 20 aastat.

Šveitsi alpides paiknevas Davosi suusakuurordis toimub 6.-20. jaanuarini majandusfoorum, kus osalevad majandustegelased, suurettevõtjad ja riigijuhid üle maailma. Tänavune foorum on eriline selle poolest, et hulk tuntud multimiljonäre ja miljardäre kutsusid seal üles endid rohkem maksustama.

Jõukureid 13 riigist

205 allkirjaga pöördumisele on käe alla pannud muuhulgas Disney impeeriumi pärijanna Abigail Disney ja filmistaar Mark Ruffalo. Nimekirjas https://costofextremewealth.com/signatories leidub üldiselt väga jõukaid inimesi 13 riigist, kõige enam siiski Ühendriikidest.

Kirjas öeldakse muuhulgas, et demokraatia kaitsmine ja sidusamate ühiskondade saavutamine nõuab ausamaid majandusi või majanduskeskkondi kohe ja praegu ning seda ei saa jätta järeltulijate teha. 

„Viimase viie kümnendi ajalugu on lugu sellest, kuidas rikkused on (kitsas ringis – toim) järsult kasvanud ja viimastel aastatel on see veel omakorda saanud kiirenduse,“ öeldakse kirjas. „Lahendus on siin selge. Teie, globaalse taseme esindajad, peaksite meid, ultrarikkaid, rohkem maksustama. Ja alustama sellega kohe.“

Avalduses märgitu käib kohati justnagu otse Eesti kohta. Murega märgitakse näiteks kihistumist tervishoius, kus ainult raha eest saab inimene endale ravimist lubada.

Kirjale oma signatuuri andnud tegelased veenavad, et kui õiglasemaid ühiskondi ei looda – siin mõeldakse muide ka n-ö heaolumaid ehk Euroopa riike ja Ühendriike – siis jõutakse katastroofini. Elatustaseme langus on ilmne, väga paljud inimesed on toimetulekumurede tõttu stressis. Ja nagu kirjas öeldakse, samal ajal kui osa emasid-isasid sätivad murelikena oma viletsalt toidetud lapsi magama, vaatlevad ultarikkad oma vara kasvamist.

Rohkem maksu maksta tuleb odavam

„Tegutsemise hind on siin märksa odavam kui tegutsemata jätmise puhul,“ öeldakse kirjas https://costofextremewealth.com/ „On aeg härjal sarvist haarata.“

Rahvusvaheliselt tuntud ühing Oxfam on varemgi osutanud, et koroonakriis oli suurim ebavõrduses kasvataja selle fondi tehtud uuringute ajaloos. Rahatrükk suurendas jõukurite investeeringute väärtust, kuid ei aidanud kuidagi järje peale kriisis töö kaotanuid. Teisisõnu, suurenes superrikaste varandus, kuid esimest korda kaasnes sellega ühtlasi paljudes ühiskondades hulga inimeste ülikiire vaesumine. 205 superrikka avalduses märgitakse muide samuti, et pandeemia aastad kahekordistasid planeedi kümne rikkaima inimese varanduse. Oxfami arvutuse järgi võiks vaid 5% maksu tõstmine multimiljonäridel ja miljardäridel päästa virelemisest kaks miljardit inimest.

Majandusteadlane Paul Tammert märkis superrikaste pöördumist kommenteerides, et pole vahet, kas inimene on ülirikas või lihtsalt rikas – õiglasemat ühiskonda saab luua vaid omandimaksude kaudu.

Astmelisest tulumaksust vähe

„Ma olen sellest rääkinud juba 20 aastat,“ ütles Tammert. „Ükski riik pole suutnud rikkaid õiglaselt maksustada ainult astmelise tulumaksu kaudu, appi tuleb võtta ka varamaksud.“

Tammert lisas, et väidet, et tulumaksuga üksinda rikaste maksustamist ei lahenda, võib tõestada Ühendriikide näitel. Seal on kohati olnud nende maksumäär 90%, kuid sellest pole jõukurid jäänud vaesemaks, vaid on manööverdanud endi tulud maksuvabadesse piirkondadesse. Teisalt asub kinnisvara ikkagi seal kus ta asub ja seda ei ole võimalik maksustamise eest minema viia.

Tammerti hinnangul lähtub paarisaja superrikka avaldus üsna lihtsast pragmaatikast. Vaid need, kes püüavad rikkaks saada, võivad püüda riigimaksudest kõrvale nihverdada. Need, kes on päriselt jõukad, saavad suurepäraselt aru, et nende jõukuse kasvule on stabiilsem, väiksemate sotsiaalsete pingetega ja madala kuritegevusega ühiskond märksa kasulikum, kui stressis ja pingetest vaevatud. Seepärast püüavadki nad oma panust ühiskonda suurendada, et saada vastutasuks turvalisust ja stabiilsust. Piltlikult öeldes – et oleks võimalik ent ilma turvameestetagi ohutult tunda.

Tulles tagasi Eesti juurde, siis Tammerti sõnul annaks näiteks alla poole protsendine kinnisvaramaks selle väärtuselt füüsilistest ja juriidilistest isikutest omanikele juurde suuri summasid kasvõi tervishoidu – või kuhu iganes meil raha vaja on. Ühtlasi stimuleeriks maks kinnisvaraomanikke oma varale rakendust leidma või teenimiskohti otsima. Mõistagi on võimalik kinnisvaramaksu varieerida – maksustada näiteks igaühe teist kinnisvara, jättes ühe kodu maksuvabaks, või maksustada kinnisvara teatud väärtusest alates vmt.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tengelpung
20. jaan. 2023 20:12
https://www.telegram.ee/arvamus/see-on-tegelik-pohjus-miks-sularaha-tahetakse-kaotada
näiteks
19. jaan. 2023 22:03
Mida kehvem kinnisvara, seda väiksem maks. https://www.ohtuleht.ee/828043/ka-esimene-maja-ei-pea-minema-vaenlasele
ei keegi
19. jaan. 2023 14:01
alates kinnisvara väärtusest 200 000 ja samuti astmelisena võiks kõneks võtta (arvesse võttes maks maale kui kinnisvarale meil juba on)