"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
21. jaanuaril Kontsertmeistrite“ sarjas astub publiku ette Hans Christian Aavik (0)
19. jaanuar 2023

21. jaanuaril jätkub Tallinnas MUBA suures saalis „Kontsertmeistrite“ sari, kus Eesti üks kõige väljapaistvamaid viiuldajaid Hans Christian Aavik on laval koos Tallinna Kammerorkestriga.

Stiilitunnetuse ja selgelt eristuva kõlaga on Hans Christian Aavik tähelepanu äratanud nii Eestis kui ka mitmel pool Euroopas. 2022. aasta kevadel võitis ta esimese eestlasena esikoha mainekal Carl Nielseni rahvusvahelisel konkursil ning aasta lõpus pälvis Eesti Interpreetide Liidu poolt välja antava „Aasta interpreedi“ preemia.

Ainuüksi Aaviku esinemine Eesti keelpillimängijate konkursil 2020 pälvis Sirbi arvustajalt hinnangu: „Viiul tema käes laulab, nutab, tantsib, hullab, möllab, nukrutseb, paitab ja hoolib. Aaviku pillimängus paistab silma vaimne ja füüsiline terviklikkus. Särava, pingest laetud ja filosoofiliselt mõtestatud interpretatsiooni taga peitub uudishimulik meel, avatud olek, tänulikkus ja lugupidamine helilooja ning kuulaja suhtes.“

Aavik mängib kontserdil Eesti Pillifondile kuuluval Giovanni Paolo Maggini viiulil (u 1610, Brescia, Itaalia) ning Victor Fétique’ poognaga (u 1930, Prantsusmaa). Maggini viiuli on andnud Pillifondi käsutusse perekond Sapožnin,

Koos Tallinna Kammerorkestriga esitab ta kontserdil Heinrich Biberi „Battalia“, Olli Mustoneni Noneti keelpillidele nr 2 ja Joseph Haydni Sümfoonia nr 45 „Lahkumissümfoonia“.

Hans Christian Aavikust

Hans Christian Aavik alustas viiulimänguga 5-aastaselt Tabasalu Muusikakoolis, kus tema õpetaja oli Piret Kreek, ning jätkas õpinguid Tallinna Muusikakeskkoolis Kaido Välja juhendamisel. Aastast 2017 õpib ta Frankfurdi Muusika- ja Esituskunstide kõrgkoolis professor Erik Schumanni viiuliklassis ning kammermuusikat professor Angelika Merkle juures. Alates 2021. aastast õpib ta täiendavalt ka Viini Muusika ja Kunsti Eraülikoolis maestro Julian Rachlini ning professor Jevgeni Sinaiski juures. Hans Christian Aavik on täiendanud end Gerhard Schulzi, Sophia Rahmani, professor Kolja Blacheri, Aleksei Semenenko, Kerson Leongi, professor Stephan Picardi, Mi-Kyung Lee, professor Jonathan Aneri, professor Heime Mülleri, Florian Dondereri, professor Mihhail Gotsdineri, professor Robert Rozeki, Junio Kimaneni, Evan Rothsteini, professor Jan Repko jt meistrikursustel. Solistina on ta esinenud Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Stuttgardi Kammerorkestri, Kopenhaageni Filharmoonikute, Odense Sümfooniaorkestri, Tallinna Muusikakeskkooli sümfooniaorkestri, Tartu Ülikooli sümfooniaorkestri, Ilmenau Tehnikaülikooli sümfooniaorkestri (Saksamaa), Harjumaa Sümfooniaorkestri, Pärnu Linnaorkestri, Läänesaarte Kammerorkestri ning Jyväskylä Sümfooniaorkestri ees ning teinud koostööd dirigentidega nagu Ville Matvejeff, Nikolaj Szeps-Znaider, Daniela Musca, Arvo Volmer, Edoardo Narbona, Mikk Murdvee, Henri Christofer Aavik, Jüri Alperten, Lauri Sirp.

Tallinna Kammerorkestrist

Tallinna Kammerorkester, asutatud 1993. aastal, on Eesti ainus püsikoosseisuline keelpilliorkester. Kollektiivi asutaja, kunstiline juht ja peadirigent on Tõnu Kaljuste. 2014. aastal oli Tallinna Kammerorkester kaastegev Arvo Pärdi autoriplaadil „Adam’s Lament”, mis tõi dirigent Tõnu Kaljustele Grammy. Lähemalt: www.tko.ee

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.