"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Elektrikatkestused ja liikluskaos Tugev lumesadu on põhjustanud ulatuslikud elektrikatkestused, hommikuse seisuga on elektrita umbes 21 700 klienti (0)
19. jaanuar 2023
Foto Pixabay

Ööl vastu neljapäeva hakkas sadama rasket lund ja Kagu-Eestist alates põhja poole on lumesadu väga intensiivne ning on põhjustanud mitmel pool elektrikatkestusi.

Kõige ulatuslikumad rikked on Harju-, Rapla- ja Pärnumaal, hommikuse seisuga on elektrita umbes 21 700 klienti. Hommikul kogunes Elektrilevi kriisikomisjon, kes töötab selle nimel, et inimeste elektrivarustus esimesel võimalusel taastada.

Raske lumesaju tõttu on palju puid ja oksi murdunud ning põhjustanud ulatuslikke elektrikatkestusi üle kogu Mandri-Eesti ning paari tunni jooksul tuleb katkestusi veel juurde kuniks sadu kestab. Brigaadid tegelevad rikete likvideerimisega juba alates varahommikust ning elektriühendus on taastatud 971 kliendil. Kohe kui ilm võimaldab, siis alustatakse ülelende ka droonidega, et kiirendada rikete kaardistamist.

Heitlik ilm segab rikete kõrvaldamist

“Komplekteerimisel on lisabrigaadid, kes suunduvad juba olemasolevatele appi rikkeid kõrvaldama. Samuti on suurendatud koosseisus tööl meie juhtimiskeskus,” ütles Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Kuna ilm on endiselt heitlik ja lund sajab juurde, siis on rikete likvideerimine ohutuse seisukohast keeruline. “Varasemate tormirikete likvideerimise kogemusele tuginedes saame öelda, et umbes pooled klientidest saavad elektri tagasi 12 tunni jooksul. Täpsemad prognoosid saame anda õhtupoole kui olukord on stabiliseerunud ja lumesadu lõppenud,” kommenteeris Härm.

Elektrilevi palub kõigil elektrikatkestustest teada anda rakenduse MARU kaudu. See võimaldab elektririkete korral kiiret infovahetust kliendi ja Elektrilevi vahel.

Mitmel pool Eestis on lumesaju tõttu keerulised liiklusolud

Pärnu-, Rapla- ja Harjumaal ei suuda teehooldajad tiheda lumesaju ning teedele murdunud puude tõttu tagada teede nõutavat seisunditaset ja Transpordiamet kehtestab neljapäeval algusega kell 9.00 sealsetel riigiteedel rasketest ilmaoludest tingitud tavapärasest erineva hoolderežiimi.

Ka Tallinna linnas on teeolud keerulised ning ühistransport sõidab vaba graafiku alusel.

Lühikese aja jooksul on maha sadanud enam kui 15 sentimeetrit märga lund, mis on murdnud teedele ka puid ja oksi. Kuigi kogu Pärnu-, Rapla- ja Harjumaa hooldustehnika on väljas, ei suudeta kõikjal tagada teede nõutavat seisunditaset. Liiklejatel tuleb olla väga ettevaatlik.

Rasketest ilmaoludest tingitud tavapärasest erinev hoolderežiim kehtib Pärnu-, Rapla- ja Harjumaal neljapäeval kella 20.00-ni.

Ilmaprognoosi kohaselt on täna pilves ilm. Ennelõunat sajab üle Eesti lund ja lörtsi, kohati tuiskab. Pärastlõunal lõuna poolt alates pilvisus hõreneb ja sadu kõikjal lakkab. Õhu- ja teetemperatuur kõigub päeva jooksul nulli lähedal.

Transpordiamet ootab liiklejatelt infot teeolude kohta telefonil 1247. Lisainfot teeolude ja liikluspiirangute kohta tasub enne teele asumist vaadata portaalist http://tarktee.ee.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.