"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Keelenõukogu juht Koolidel napib arusaama eesti keelele üleminekust (0)
21. jaanuar 2023
Erakogu

Eesti keelenõukogu esimees ning Tartu ülikooli professor Birutė Klaas-Lang ütles neljapäeval riigikogu ees esinedes, et koolidel ja haridusasutustel pole selget arusaama, mida üleminek eestikeelsele haridusele tähendab.

Klaas-Lang osutas, et koolides levivad teises keeles õppimise kohta müüdid – näiteks, et pole võimalik, et kodus on üks ja koolis teine keel. Sel teemal on vaja õpetajatega rohkem rääkida ja nende keeleteadlikkust suurendada. Samuti tuleks iga vene kooli- ja lasteaiaõpetajaga nende individuaalne karjääritee läbi arutada, kuna paljud venekeelsed õpetajad muretsevad, et nad saadetakse abiõpetajaks, sest ei saa eesti keelt selgeks. Seejuures on ka selliseid õpetajaid, kellel on väga hea keeletase olemas, kuid kes ei julge seda kasutada.

Klaas-Lang rääkis riigikogule ka Tartu ülikooli õpilaste seas läbi viidud uuringust, kus eesti keele teise keelena riigieksami väga heale tulemusele sooritanud noorte vastustest ilmnes, et 60/40-õpe ei tööta ja kakskeelsete koolide eestikeelne õpe ei pruugi olla eestikeelne.

Eesti keele oskust mõjutavad omavahel põimunult nii keelekeskkond, kool kui ka motivatsioon. Enim mõjutab õpilast kodu, mistõttu vanemate toetus üleminekuprotsessile on üks võtmeküsimusi. Vanemad tahavad, et lapsed saaksid hea eesti keele oskuse kätte, ent kardavad, et laps kaugeneb vene identiteedist, keelest ja kultuurist.

“Siin on meil kõigil väga suur töö ära teha ja rääkida seda, et riigiidentiteet ei pea olema rahvusidentiteet ja nad ei saa ja nad ei peagi olema täpselt seesama,” selgitas Klaas-Lang.

Ta märkis ka, et viimase rahvaloenduse andmetel oskab 76 protsenti Eesti rahvastikust mõnda võõrkeelt, aga 40 protsenti muu emakeelega rahvastikust ei oska eesti keelt. Tallinna suur probleem on Klaas-Langi sõnul segregatsioon.

Birutė Klaas-Lang on Eesti keelenõukogu esimees ning Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduste instituudi rakenduslingvistika osakonna juhataja ning eesti keele võõrkeelena professor.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.