"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Eesti peab arvestama 60 000 uue elanikuga (0)
23. jaanuar 2023
Sõjapõgenike vastuvõtukeskus Tallinnas Niine tänaval. Foto: Scanpix

Ettevõtja ja omavalitsustegelane Toomas Peterson küsis Facebookis, kuidas võiks teada saada, kui palju on Eestisse jäänud elama Ukraina sõjapõgenikke. Sotsiaalkindlustusamet annab teada, et Eestisse on tulnud ja jäänud tänase seisuga 66 142 Ukraina põgenikku – täiendatud andmetel juba 66 184. Statistikaamet aga, et jäänud on 31 594 Ukraina kodanikku. Vahe on üle 34 000.

Ilmselt tulevad käärid sisse sellest, et umbes 32 000 on asjaajamise Eesti riigiga korda ajanud, ajutise kaitse saanud ja kavatsevad siia jääda. Ülejäänud ei ole otsustanud, kas nad jäävad, või siis on nende asjaajamine Eesti omavalitsuste jm institutsioonidega nende endi süül puudulik, või siis pole lõppenud, sest asjaajamine riigiasutustega võtab aega.

Igal juhul tuleb Eestis arvestada minimaalselt 60 000 lisanduva alalise elanikuga, ja seda juhul, kui nende voog seoses energiataristu puruks pommitamisega järsult ei kasva. Kuigi elatustasemelt on Baltimaad teistest Euroopa riikidest madalamal järjel, mängib rolli oluline faktor: siin on võimalik vene keeles asju ajada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.