"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Ettevaatust: petturite rünnakute uus laine (0)
23. jaanuar 2023
Foto: Pixabay

Postimees vahendas pankade hoiatusi: e-panka sisse logides tasub olla väga ettevaatlik, et ei satuks hoopis libapanga veebilehele. Sealtkaudu saadakse kätte inimeste PIN-koodid, kui nad need sisestavad, ja pannakse pihta raha arvelt.

Tasub olla tähelepanelik, et pangalehe domeeni nimes ei oleks n-ö päris nimest mingeid muutusi: lisatud näiteks mõni täht, nime vaevumärgatavalt muudetud jne. Nii hoiatas Coop Pank, et eelmisel nädalal olid hakanud aktiivselt levima Coopi internetipanga kujundusega väga sarnased veebilehed, mida eristab originaalist vaid teine veebiaadress. Kui inimesed pahaaimamatult sealtkaudu sisse logida püüavad, saavad kurjategijad inimese PIN-koodid kätte. Nendega saab juba minna edasi inimeste kontodele vargile.

Coop kinnitas, et nad juba tegelevad petulehtede eemaldamisega veebist. LHV esindaja on samuti kinnitanud petturite aktiivsust viimastel kuudel, nagu ka seda, et tehtud on panga omaga sarnanevaid petulehti. Jääb üle vaid lisada, et mõistagi pole see skeem midagi uut, vaid kasutusel juba palju aastaid. Lihtsalt õngitsemine käib lainetena: on rahulikumad perioodid ja siis jälle aktiveerutakse.

Politsei on hoiatanud, et kui raha juba kontolt kaob, on seda tagasi saada väga keeruline, sest skeemid on rahvusvahelised. Igal juhul tuleb pettuse ohvriks langenul kiiresti kodupanka pöörduda. Võib-olla jõutakse veel raha liikumine peatada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.