"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Kas 1941 ja 1944 oli inimestel kergem kui praegu? (0)
23. jaanuar 2023
Pilt on illustratiivne. Foto: Scanpix

Mullu registreeriti Eestis kokku 11 588 sündi. See tähendab, et mullu sündis 1550 last vähem kui aasta varem. Tegemist oli Eesti saja aasta kõige väiksema sündide arvuga aastaga. Teisisõnu, isegi 1941 ja 1944, kui Eestist rinne üle veeres, sündis 4000-5000 last rohkem kui 2022.

Samas oli Eesti rahvaarv 1941 vaid veidi üle miljoni. Ülimadala sündimuse põhjusi võib muidugi arvata: toimetulekumurede kasv ja sõja igakülgselt negatiivne foon. Eestis on teatavasti sündimus kogu taasiseseisvuse ajal olnud taastetasemest tunduvalt väiksem. 

Mis puutub Tallinna, siis perekonnaseisuametis registreeriti mullu 3876 sündi. Aasta varem, 2021, sündis Tallinnas rohkem lapsi ehk 4373, kuid ikkagi saja võrra vähem kui 2020. Sel sajandil on sündide negatiivset rekordit Eestis hoidnud üldiselt 2001. aasta, kui statistikaameti andmeil registreeriti neid 12 632.

Muidugi tulevad sel taustal kohe meelde äsjased poliitilised võitlused perehüvitiste seaduse ümber. See on nüüd lõpuks rakendunud, kuid osa poliitjõudu seisis vastu, viidates, et see diskrimineerivat ühe ja kahe lapse vanemaid. Uue perehüvitiste seadusega tõuseb sellest aastast esimese ja teise lapse toetus 80 euroni kuus. Kolme kuni kuue lapse puhul kasvab see 650 ning seitsme ja enama lapse puhul 850 euroni kuus. Vähemalt on see püüe sündimust toetada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.