"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Valitsus peaks toetama noorte perede koduloomist (1)
23. jaanuar 2023
Pilt on illustratiivne. Foto: Scanpix

Eurostati andmetel on aastatel 2010-22 eluaseme hinnad kõige rohkem kasvanud Eestis: pea kolm korda. Üüri osas täpsemalt öeldes 3,3 ja eluasemete puhul veidi alla kolme korra. Eluaseme hindade osas järgnevad Ungari (kasv 2,7 korda) ja Luksemburg, enam-vähem ühel tasemel on Läti ja Leedu (tõus 2,5 korda).

Eurostat esitab vaid kiretuid numbreid. Põhjuste hulka, miks Eesti hinnatõusu osas on juhtinud, kuulub siinne erakordselt kõrge elektrihind, mis on omakorda toonud kaasa 20-25%-lise inflatsiooni. Paljud ruttasid sääste kinnisvarasse panema, sest raha põleb praeguseni heleda leegiga. Lisandub koroonakriisi mõju – siis lükkasid paljud ostu edasi – ja nii tekkis lühikese aja jooksul ehk 2021-22 turule korraga rohkelt kinnisvara.

Paraku peatus koroonakriisis suurem ehitamine, mis omakorda tekitas defitsiiti. Oma rolli mängivad välismaalastest, eriti soomlastest ostjad, kes saavad endale rohkem lubada. Ettevõtja Urmas Sõõrumaa on toonud eeskujuks Skandinaavia maad, kus riigi laenuga ostetud korterites saavad inimesed elada nii, et tasuvad vastutasuks ise mõistlikus suuruses laenumakset. Siis pole vaja ka omaosalust või vanemate eluaseme pangale pantimist.

Selle süsteemi juurutamine vajab valitsuse tasemel poliitilist otsust. Tõsi, kinnisvaraturul valitseb nüüd juba langus. Jätkuvalt väga kõrge inflatsioon kahandab hindu veelgi. Kuid nii või teisiti oleks vaja mehhanisme, mis aitaks noortel peredel oma kodu soetada, sest näiteks üürikorterite ehitamine ei tasu eraarendajale ära.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

meenutaja
29. jaan. 2023 16:22
https://jupiter.err.ee/1608260400/omandireform-30