"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
video Tippkokad õpetavad koolides keskkonnasäästlikku toiduvalmistamist (0)
24. jaanuar 2023

Kuidas toitu säästa, jätkusuutlikult tarbida ja rohelisema eluviisi suunas esimesi samme teha? Õismäe Gümnaasiumi põhikooli õpilastel on nüüd pead tarkust täis, sest neile jagati väärt nippe, mis tuletavad meelde, et suured muutused saavad alguse väikestest asjadest.

„Tuleks kõike ette planeerida ja mitte asju nii palju raisata,“ ütles üks õpilane. „Mina plaanin hakata vähem asju ostma ja taaskasutama kõike, mis järgi jääb,“ lisas teine.

Vaata galeriid (22)

Lastele tutvustati ka jätkusuutlikkuse toimimise põhimõtteid, milleks on viis K-d: keeldu, kärbi, korduskasuta, käitle ja komposti. Koolitused ja töötoad toimuvad kokku 22 Tallinna koolis 7.-9. klassi õpilastele.

Tippkokk Peeter Pihel rääkis, et meie asi on lapsi sellel uuel ning esile tulnud teemal harida. „Millal seda siis veel teha kui mitte praegu, kui Tallinn on Euroopa rohepealinn?“ küsis ta.

„Mõtlesime, et kaasame siis ühe tippkoka, kelleks on Peeter Pihel. Tema on tuntud selle poolest, et valmistab toitu ka toidujääkidest. Soovime lastele näidata, et on võimalik ära kasutada toiduaineid algusest lõpuni ning ei pea midagi ära viskama,“ märkis Tallinna rohepealinna programmi koordinaator Kristjan Saar.

Õpilased said proovida ka seda, kuidas maitseb päästetud toit. „Toidukarbis on päästetud brokoli, kus kollane kiht on kaetud eilse pudruga. On ka väga küpsetest banaanidest tehtud vahukomm, vinnutatud köögiviljad, kaalikas ja peet, mis on kaetud mahlategemisest alles jäänud marjakattega, seemned ning vartest valmistatud ürdimajonees,“ loetles Pihel õpilastele pakutud toitu.

Toidu säästliku ja jätkusuutliku tarbimise töötoad Tallinna rohelise pealinna avamise puhul toimuvad pealinna koolidest 23. jaanuarist 2. veebruarini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.