"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Koeraomaniku reageering ühistranspordis: Pane ise endale suukorv pähe ja ära haugu inimeste peale! (3)
25. jaanuar 2023
Foto Mupo

“Teatasin, et siinsete seaduste järgi peab koeral olema bussis sõites suukorv. Selle peale keeras mees ringi ja teatas külmalt: “Siis pane oma seaduste järgi suukorv pähe ja ära haugu inimeste peale! “” kirjeldas reisija munitsipaalpolitseile (mupo) juhtumit linnaliini bussis.

„Sõitsin bussis nr 72, ühes Sõle tänava peatuses sisenesid mees ja naine koeraga,” rääkis reisija. “Koer oli suur ja ilmselgelt tundis end ebamugavalt ja oli rahutu. Õnneks oli bussis omaette koht laste käruga mõeldud reisijatele, kuhu paar koera suunas. Seal seisnud meesterahvas astus kiiresti eemale ja vahetas kohta. Koer puikles nii ja naapidi, aga lõpuks heitis pikali ning pistis nina perenaise jalgade vahelt välja, just reisijate vahekäigu poole.”

Reisija sõnutsi tuli järgmises peatuses peale päris palju rahvast ja koer vahetas rahutult oma positsiooni. “Seekord nügisid omanikud ta jalgadega, nii, et nägu oli seina poole,” lausus ta. “Kuna tahtsin väljuda järgmises peatuses ja hetkel põles bussile valgusfooris punane tuli, siis otsustasin küsida, kas koeraomanikud on kursis, et Tallinnas peab koeral ühistranspordis sõites olema peas suukorv.”

Reisja sõnutsi ei reageerinud omanikud eesti, ega ka venekeelsele terele ja küsimusele, mis keeles nendega suhelda võib. “Kuna buss hakkas sõitma, siis ütlesin, et nendel on väga armas koer, aga siinsete seaduste järgi peab koeral olema bussis sõites suukorv,” lausus ta. “Selle peale keeras mees ringi ja teatas külmalt: “Siis pane oma seaduste järgi suukorv pähe ja ära haugu inimeste peale!” Kas ma järgmine kord inimese tähelepanu eksimustele juhin? Vaevalt küll“.

Mupo tuletab meelde, et vastavalt Tallinna koerte ja kasside pidamise eeskirjale peab ühissõidukis sõites koer või kass olema jalutusrihma otsas ning koer peab kandma suukorvi.

Koera või kassi on ühissõidukis lubatud vedada ka nõuetele vastavas kandevahendis. Tegemist on ebameeldiva juhtumiga, kuid julgustame siiski kaasreisijaid samalaadsetes olukordades reageerima. Parem koeraomanikku seaduse nõudest informeerida, kui tunnistajaks olla võimalikule koeraründele ja sellest tulenevatele tagajärgedele.

Nagu näiteks aastatetagune juhtum, kus muidu rahulikult perenaise süles istunud väike koer temaga suhtlema asunud meesterahvast näost hammustas. Parem olla ettevaatlik ja mõelda paar võimalikku käiku ette, koerte reaktsioon võib olla etteaimamatu.  

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

soovitus
25. jaan. 2023 21:56
bussipeatuste juurde poetage liha teatud täidisega. väheneb suukorvideta loomade hulk.
Minu Arvamus
25. jaan. 2023 11:57
Üldiselt jäljendab koer tema omaniku iseloomu. Seaduseid on hea välja kuulutada, aga kui ei kontrollita selle täitmist, pole see mingi seadus. Kellelegi tundmatule märkusi teha pole soovitav, hullusid on liiga palju rahva sekka lastud ja ei tea, millega selline märkus lõppeda võib. Seega on mõttekam helistada politseisse. Muide, suuri valvekoeri võrdsustatakse tulirelvaga ja kui keegi siseneks bussi revolver käes, oleks paanika kindlustatud, aga suukorvita Rotveilerist ja selle omanikust hoitakse lihtsalt eemale.
Arvamus
25. jaan. 2023 10:00
Iga seadus toimib vaid siis, kui seda ka reaalselt ning järjekindlalt rakendatakse. Kui aga inimestes on juba eelnevalt tekitatud veendumus, et mingite seaduserikkumiste eest neid nii kui nii keegi kunagi vastutusele ei võta, siis töötavad sellised seadused tegelikult juba mitte üksnes konkreetset vaid lausa üldist seaduskuulekust pärssivalt.