"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Linnamuuseum andis välja Peeter I kokaraamatu, kuidas teha arbuusi viljalihast keedist või keeta ehtsat vene kapsasuppi (0)
25. jaanuar 2023

“Üks retsept, mis mulle oli väga huvitav teha, see oli arbuusimoos. Me kõik teame, et on maasikast moosid, aga arbuusimoos, see oli päris huvitav. Võibolla panen selle meie menüüsse,” kirjeldas restoran Mon Repos peakokk Erik Prosvirin.

Raamatus on kirjas, kuidas teha arbuusi viljalihast keedist või keeta ehtsat vene kapsasuppi, valmistada leivakalja või kulebjaakat pardiga.

Tegu on esimese väljaandega linnamuuseumi uuest, ajaloolisi retsepte ja eri ajastute köögimaailma tutvustavast raamatusarjast. 120-leheküljelisest raamatust leiab väga mitmekihilise ajaloolise taustaga põnevaid retsepte, aga ka Kadrioru nn vana palee ehk Peeter I maja ning Kadrioru pargi kujunemise lühiloo.
Raamat on valminud koostöös restoraniga Mon Repos, selle peakoka Erik Prosvirini juhatusel, retseptides on arvestatud tänapäeva maitseid ja võimalusi.

“Peeter I ajal olid tehtud mõned ümberkorraldused ja väga muutus ka toidukultuur, nii et me siin räägime ka XVII sajandi lõpu ja XVIII sajandi alguse toidukultuurist üldiselt ja siis on siin välja toodud retseptid, mida pakuti Peeter I lauale,” jutustas Tallinna vene muuseumi juhataja kohusetäitja Julia Kornejeva. “Maja ees oli Katariina aed, kus kasvas ka piparmünt näiteks, kapsas, sibul ja kurgid muidugi. Peeter I lemmik oligi soolased marineeritud kurgid.”

Peeter I kokaraamat ilmus nii eesti, vene kui inglise keeles eraldi raamatuna. Tegelikult on raamatus Kadrioru “vana palee” ehk Peeter I maja ning Kadrioru pargi kujunemise lühilugugi kirjas.

See on sissevaade ühesse ajastusse. Mitte ainult lugu toitudest, vaid sellest, kuidas need toidud siia jõudsid ja sellest, missugune olustik oli tol ajal Tallinnas. Selle raamatusarja mõte on tutvustada laiemalt kultuurilugu,” sõnas Tallinna Linnamuuseumi direktor Heli Nurger.

Sarja järgmistes raamatutes on kavas tutvustada Tallinna vanima eeslinna Kalamaja elanikelt kogutud toiduretsepte, samuti kunagise keskaegse kaupmehemaja köögis valminud roogasid. Põnevaid retsepte leiab igast Tallinna ajajärgust. Raamatut saab osta linnamuuseumi filiaalidest vanalinnas, Kalamajas ja Kadriorus, samuti tellida tellimus@linnamuuseum.ee. Sel juhul saadetakse raamatud postiga ja lisandub postikulu. Raamat maksab 20 eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.