"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Lasnamäe Vormsi roheala pargi kavandamisel on fookuses looduse säilitamine  (0)
25. jaanuar 2023
Vormsi roheala Foto Anton Semenyura

Tallinna Strateegiakeskus alustas Lasnamäel asuva Vormsi roheala maastikuarhitektuurse lahenduse ostumenetlusega, millega otsitakse terviklikku lahendust mitmekesise looduse ja ajaloolise pärandiga roheala jaoks. 

„Suurte parkide kõrval nagu Putukaväil või Klindipark pöörame tähelepanu ka väiksematele, kuid see-eest põnevatele ja kogukonna jaoks juba südamelähedaste, rohealade arendamisele. Vormsi roheala kätkeb endas nii loodust kui ka koduloo seisukohalt olulist pärandit. Usun, et seda põnevam saab olema maastikuarhitektide töö selle roheala ümbermõtestamisel,“ ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Svet.

Vormsi roheala asub Lasnamäe linnaosas samanimelise tänava Läänemere tee ja Narva maantee vahel. Aastatel 1867-1931 tegutses siin Nehatu vallakool. Koolimaja oli hiljem kasutuses eramuna ning põles maha 1988. aastal. Praegu on sellest alles vaid vundament ning viljapuuaed. Roheala läänepoolses osas asub populaarne spordi- ja mänguväljak, mis läbis 2021. aasta kevadel põhjaliku uuenduskuuri. 

„Oleme kaasanud kohalikke aruteludesse selle üle, mida nad sooviks Vormsi rohealal näha. Mullu sügisel katsetasime seal ka looduspõhist õpperada ja suvel tegime piirkonna ajalugu tutvustavaid ekskursioone. Ka tänavu kavandame Vormsisse talgud, kus kohalikud saavad oma panuse anda. Peale seda on meil kõigil võimalik mõnusalt aega veeta selles looduslikus oaasis keset kortermajade piirkonda,“ sõnas Lasnamäe linnaosa vanem Julianna Jurtšenko.

Maastikuarhitektuurse lahenduse kujundamisel on peamine fookusala loodusliku ilme säilitamisel, loodusõppe soodustamisel ja ligipääsetavuse tagamisel. Kõik ruumilised sekkumised peavad olema looduspõhised, olemasoleva keskkonna suhtes võimalikult delikaatsed ja säästvad. Rohealale on lubatud linnamööbel ja looduskeskkonda väärtustav, kuid pimedal ajal liikumise turvalisust tõstev, valgustuslahendus. Ostumenetlus viiakse läbi järgnevate nädalate jooksul ning veebruarikuus on teada maastikuarhitektuuri büroo, kellega koostöös hakatakse välja töötama lahendust alale.

Vormsi roheala maastikuarhitektuurne lahendus viiakse ellu kahes etapis, millest keskne osa Horisont 2020 välisprojekti “GoGreenRoutes” raames, mida kureerib Tallinna Strateegiakeskus koostöös Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalametiga ja Lasnamäe Linnaosa Valitsusega. Projekti rahastatakse EL välisrahastuse programmist Horizon2020.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.