"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
fotod ja video Tallinn ja Helsingi süvendavad koostööd Ukraina sõjapõgenike abistamisel (0)
26. jaanuar 2023

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ja Helsingi linnapea Juhana Vartiainen jõudsid kahe linna koostööistungil kokkuleppele, et Tallinn ja Helsingi süvendavad edaspidi rohkem ühistööd Ukraina riigi ja sõjapõgenike abistamisel.

Vaata galeriid (42)

Kõlvarti sõnul on väga tähtis, et Helsingi linnapeaga kohtumistest on tekkinud juba heas mõttes rutiin. „Me kohtume regulaarselt ning meil on olemas teemad, mis on alati laua peal. Üheks teemaks on muidugi olukord Ukrainas ja meie võimalused Ukrainat toetada,“ märkis ta.

Vaata galeriid (61)

„Tallinn oli kogu aasta jooksul väga aktiivne ning me jagasime omavahel ka sellekohast informatsiooni ja kogemusi. Helsingi on huvitatud meie kogemusest Ukraina linnade abistamisel.“

Helsingi linnapea möönis, et Tallinn on põgenike suurt hulka arvestades, väga hästi hakkama saanud. Kui Helsingis on sõjapõgenikke hinnanguliselt ligi 4000 ja Soomes kokku 40 000, siis Tallinnas on sõjapõgenikke ligi 44 000 ja Eestis kokku ligi 65 000.

Arutuse all on konkreetsed tegevused ka teistes valdkondades, nagu näiteks Tallinn Euroopa rohelise pealinnana. „Juba sel aastal saame ühiselt selles valdkonnas mõne projekti ellu viia, kus meie partneriks on ka Helsingi. Leppisime kokku, et nii Helsingi kui ka Tallinn vaatavad asju üle linnastruktuuris ning siis räägime uuesti omavahel,“ sõnas ta.

Juhana Vartiainen rääkis, et Ukraina sõja tingimustes on eriti tugevalt tunda kahe linna koostöö tähtsus. „Oleme kaks väikest rahvust ning peame õnnestunult tegutsema, et ellu jääda. Tunneme ka erilist sõprust Tallinna ja Helsingi elanike vahel,“ rõhutas ta.

Ühine sagedasem koostöö ootab kahte linna ka Tallinna kui Euroopa rohelise pealinna ürituste kontekstis ning turvalise linnakeskkonna tagamisel. Just viimast arutati täiendaval istungil, kus osalesid ka mõlema riigi politseijuhid.

Politsei- ja Piirivalveameti Põhja prefekt Joosep Kaasik lausus, et eelmisel nädalal rääkisid politseijuhid ühisest uurimisest. „Kriminaalidelt võeti ära palju narkootilisi aineid, mis pidi jõudma Soome. See näitab meie kahe riigi omavahelist aktiivset tegevust.“

Helsingi politseijuhi Patrik Karlssoni sõnul on olemas mitmeid erinevaid viise kootööks. „Praegu tegutsevad Tallinnas juba mitmendat aastat Soome politseiametnikud. Nende töö siinsete ametnikega on igapäevane ja tõotab edukat jätku ka edaspidi,“ kinnitas ta.

Kõlvart ütles, et kahel linnal on plaan ka ühisest politseijuhtidest toimuvast istungist. Sellega soovitakse panna alus traditsioonile, nagu seni on olnud Tallinna ja Helsingi linnapeade ühised kohtumised. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.