"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
esmaspäeval Eesti kirjanduse päeval annab Tallinn välja Tammsaare romaaniauhinna (0)
27. jaanuar 2023
Kaarel Oja Foto Mats Õun

Esmaspäeval, 30. jaanuaril annab linn koostöös Tallinna Kirjanduskeskuse ja Eesti Kirjanike Liiduga Raekojas välja viiendat korda Tammsaare romaaniauhinna. Sel päeval heisatakse esimest korda ka lipud, et tähistada eesti kirjanduse päeva.

2023. aastast alates on 30. jaanuar riiklikus tähtpäevade kalendris eesti kirjanduse päevana, millega väärtustatakse eesti kirjanduse tüvitekste ja tänapäeva kirjandust ning pööratakse tähelepanu kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas. Sel päeval täitub ka Anton Hansen-Tammsaare 145. sünniaastapäev.

„Tammsaare sünniaastapäevast on kujunenud Tallinna Kirjanduskeskuse tähelepanuväärse töö tulemusel kaalukas tähtpäev ja nüüdsest ka lipupäev, mil vähemasti korraks on kõige keskmes meie kirjandus,“ ütles Tallinna abilinnapea Kaarel Oja. „Sarnane kaal on ka üle viie aasta välja antaval Tammsaare romaaniauhinnal, millega tunnustatud autorite nimetatud teostelt ei oodata vähemat kui meie kirjanduse tüvitekstiks kujunemist,“ lisas Oja.

Tammsaare romaanipreemiat antakse välja alates 1998. aastast iga viie aasta järel. Preemia fondi suurus 2023. aastal on 4000 eurot. Preemia väljaandja on Tallinna linn koostöös Tallinna Kirjanduskeskuse ja Eesti Kirjanike Liiduga.

Romaanipreemia eesmärk on tunnustada eesti kirjanikke algupärase teose (või teoste) eest, mille ilmumise aeg jääb Anton Hansen Tammsaare juubeliaastale eelneva viie aasta sisse ning kelle romaan või romaanid on kõige paremini tõendanud žanri valdamise meisterlikkust, kunstilist mõjujõudu ja sõnumi mõttehaaret.

Tallinna Kirjanduskeskuse direktori ja romaanipreemia žürii esimehe Maarja Vaino sõnul ilmus viimase viie aasta jooksul ligi viissada teost, mida saab käsitleda romaanina. “Seega oli žüriil, kuhu kuulusid lisaks esimehele Ülle Madise, Triinu Tamm, Jaanus Vaiksoo ja Märt Väljataga, väga tõsine ülesanne sõeluda välja kõige kaalukamad teosed, mille hulgast lõplik valik teha,” lisas Vaino. “Laureaadiks valiti kirjanik, kelle loomingut iseloomustab mõttemaailma mitmeplaanilisus, poeetiline keel ning isikupärane stiil.”

Sünniaastapäeva raames on 30. jaanuaril Tallinna Kirjanduskeskuse Tammsaare, Vilde ja Mati Undi muuseumid avatud kell 11 – 17, sissepääs üks euro. Muuseumides ootab ees pimekohting eesti kirjandusega – iga külastaja saab endaga muuseumist kaasa võtta pakitud kirjandusteose ja lasta ennast selle salajase lugemissoovitusega üllatada.

Lisaks korraldab Tallinna Kirjanduskeskus koostöös Kultuuriministeeriumiga Tammsaare pargis esmaspäeval, 30. jaanuaril kell 17 Tammsaare monumendi juures “Videvikudisko”. Infot nii eesti kirjanduse päeva kui ka sel päeval toimuva kohta leiab ka eesti kirjanduse päeva Facebooki lehelt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.