"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Meie majandus sõltub kriisi sügavusest Rootsis (2)
30. jaanuar 2023
Foto Pixabay

Majandusanalüütik Mihkel Nestor ennustab Eestile sel aastal majandusseisakut, aga siiski mitte suurt hukatust. Eksportööride jaoks muudab olukorra hapramaks tõik, et kahe Eesti kõige tähtsama kaubanduspartneri – Soome ja Rootsi – 2023. aasta SKT. saab olema miinuses.

Sügavamaks osutub majanduslangus Rootsis, kus tänavu oodatakse SKT kahanemist 1,2%. Eestile on eriliselt muret tekitavad sealse suure languse põhjused. Nimelt kannustab Rootsi majanduslangust kinnisvara- ja ehitussektori äkiline pidurdumine. Alustatud elamuehituse maht Rootsis kahaneb tänavu vaid pooleni 2021. a tasemest. See on raske Eesti eksportivale tööstusele, kelle jaoks just Rootsi kinnisvaraturu kõrgkonjunktuur on viimastel aastatel häid ärivõimalusi loonud. Kuna lõviosa pangandusest on kahe suure Rootsi panga käes, mõjutab Rootsis toimuv meid väga otseselt. Nii ütleb ka kinnisvaraettevõte Eften Capital oma analüüsis, et kui suuremad pangad vähendavad Rootsi kinnisvaraturu languse taustal ka Balti riikide kinnisvarasektori rahastamist, saab sellel olema suur negatiivne mõju siinsele kinnisvarasektorile. Lihtsalt öeldes muutub pangast näiteks eluasemelaenu saamine üha keerulisemaks ja kallimaks, sest pangad hakkavad rohkem tagatisi nõudma. Ehitamine aeglustub jne.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Türgi sai karistada Jumala käest
7. veebr. 2023 00:23
et Rootsile seab keeldu NATO pürgimisel. Vanajumal pani mitu maavärinat neile.
globalist
4. veebr. 2023 19:32
https://www.youtube.com/watch?v=OQRvUBq1X1U