"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
fotod President Karis: peame oma kultuuri ja loojaid hoidma (0)
30. jaanuar 2023
Alar Karis Foto Mats Õun

President Alar Karis ütles esmaspäeval Eesti kirjanduse päeva puhul Toompeal pidulikul lipuheiskamisel, et peame oma kultuuri ja loojaid hoidma, sest ühele väikesele rahvale pole omakeelne ja –meelne kultuur kunagi iseenesest mõistetav.

Vaata galeriid (30)

„Olgu täna toimuv eesti kirjanduse päev meile selle ülesande meeldetuletuseks,“ sõnas riigipea. President märkis, et vaid eesti kirjanduse kaudu sünnib eesti vaim ja mõte, areneb ning säilib meie keel, antakse just meid ümbritsevale nimi, sõnastatakse eestlase sees toimuv, meie lugu. 

President Karis viitas, et ajal, mil kogu maailm läheks justkui üle vaid pealkirjadele ja loosungitele, peab tark rahvas teadma, et tõeline teadmine ja arusaamine selgub vaid süvenedes ja kriitiliselt lugedes. „Kirjandust lugedes avardub ka meie enese mõtlemine, maailmataju, teise mõistmine ning enda tundmine,“ ütles president Karis. „Nii õpime end täpsemalt ja peenetundelisemalt väljendama, areneb just meile omane stiil ja isikupära. Ja head väljendusoskust vajame igal erialal, igas olukorras ja igas paigas“

President Alar Karis ja Sirje Karis osalevad Eesti kirjanduse päeval Järva-Jaani gümnaasiumis gümnasistide ja 9. klasside kirjanduse vestlusringis, mille viivad läbi kooli direktor Annela Tammiste ning presidendi kultuurinõunik Rasmus Puur. 

Keskpäeval osaleb presidendipaar Vargamäel Tammsaare muuseumis näituse „Tammsaare reisid ja reietused“ avamisel ning kohtub raamatukogutöötajate ja õpetajatega. 

Tallinna Kirjanduskeskuse ettepanekul ja riigikogu otsusel tähistatakse täna esmakordselt eesti kirjanduse päeva. Sellega väärtustatakse eesti kirjanduse tüvitekste ja tänapäeva kirjandust ning pööratakse tähelepanu kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.