"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
fotod ja video Tammsaare-nimelise romaanipreemia pälvis tänavu Tõnu Õnnepalu (0)
30. jaanuar 2023

Täna andis linn koostöös Tallinna Kirjanduskeskuse ja Eesti Kirjanike Liiduga välja Raekojas viiendat korda Tammsaare romaaniauhinna. Tammsaare romaanipreemia laureaadi pälvis Tõnu Õnnepalu.

Vaata galeriid (49)

Tallinna Raekojas tähistati piduliku vastuvõtuga Anton Hansen-Tammsaare 145. sünniaastapäeva ja eesti kirjanduse päeva, mille puhul pälvis kirjanik Tõnu Õnnepalu 2021. aastal ilmunud romaaniga “Palk: talvepäevik” 4000 euro suuruse romaaniauhinna.

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul on Tammsaare-nimeline romaaniauhinna statuut väga nõudlik. „Rõhutatakse romaanižanri valdamise meisterlikkust, romaani kunstilist mõjujõudu ja selle sõnumi mõttehaaret. Lisaks antakse auhinda välja vaid kord viie aasta jooksul.

“Teos, mis Tammsaare romaaniauhinna pälvib, on vaieldamatult viimaste aastate parim ja omab kaalu, et kujuneda üheks meie kirjanduse tüvitekstidest. Parimal juhul laiemaltki kui vaid eesti kirjanduse,“ lisas Oja.

Žürii tõstis esile teose mõttemaailma mitmeplaanilisust ja elu üle sügavuti juurdlevat ning eelarvamustest vaba hoiakut. Autori isiklike kogemuste kaudu avaneb inimlike valikute raskus ja elu paratamatuste filosoofiline allhoovus, mis kannab teose läbi meeleheitekuristiku lootustandva lõpu poole. Teose stiil on isikupärane, voolav, keel elulähedane, kuid täpne ja poeetiline/kujundlik.

Preemiat antakse välja alates 1998 aastast iga viie aasta järel. Preemia fondi suurus on alates 2018. aastast 4000 eurot, millega pärjatakse üks teos. Tammsaare romaaniauhinna väljaandja on Tallinna linn koostöös Eesti Kirjanike Liidu ja Tallinna Kirjanduskeskusega

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.