"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Tammsaare pargis avati täna teatrikunstnike näitus aktsiooniga julgusest ja ilust (0)
30. jaanuar 2023
Foto Mats Õun

Täna avati Tammsaare pargis Uue turu platsil Eesti Lavastuskunstnike Liidu näitus 1:10 SUHE ÜKS KÜMNELE. Mae Kivilo kureeritud näitusel esitletakse makette ning fotosid kaheteistkümne teatrikunstniku auhindu pälvinud ning publikumenu kogunud teostest.

Vaata galeriid (42)

Kivilo ütles, et näituse eesmärk on tuua fookusesse teatrikunstnik kui looja, kes annab lavastusele näo. “Teatrikunstniku võimuses on tõlkida lavastuse idee materjalide, värvide ja faktuuride keelde,” rääkis ta. “Neid ühendades loob teatrikunstnik ruumi, kus kõik on kaalutud. Iga pisiasi on kõnekas ja oluline osa lavastuse omailmast. Vähem tähtis ei ole näitleja seljas olev kostüüm. See on lähim ruum, mis ümbritseb tegelaskuju ja toetab näitlejat rolli loomisel. Seega on teatrikunstniku töö mateeria komponeerimine.”

Kivilo sõnul on komponeerimine teisisõnu tegelemine suhtega. Valguse ja pimeduse suhtega. “Tiheduse ja hõreduse suhtega. Kauguse ja läheduse, soojuse ja kõleduse, õrnuse ja räiguse suhtega laval materjalide ja esemete kaudu. Ja ka laval olevate esemete ja kostüümi suhtega nende puudumisse, ehk olukorda, kus laval ei ole esemeid, on ainult alasti näitleja ja mõte,” sõnas ta.

Pealkiri, 1:10 SUHE ÜKS KÜMNELE, tuleneb olulisest etapist lavakujunduse loomisel. Selleks on lavastuse maketi valmistamine. Suhe 1:10 tähendab, et 10 cm maketil tähistab 1 meetrit laval.

Osalevad Arthur Arula, Ene-Liis Semper, Iir Hermeliin, Jaagup Roomet, Kairi Mändla, Kristiina Põllu, Laura Pählapuu, Liina Keevallik, Lilja Blumenfeld, Pille Jänes, Rosita Raud, Reili Evart ja Mirjam Kalamees.

Näitusega tähistab Eesti Lavastuskunstnike Liit oma 30. tegutsemisaastat. See on kuues näitus ELKL näitusesarjast “1: 10”, mis kümne aasta jooksul (2017 – 2027) tutvustab  lavastuskunstnike loomingut igal korral erinevast vaatepunktist.

Näituse meeskonda kuuluvad Mae Kivilo, Emma Pipi Penelope Visnap, Pärtel Tall, Siim Vahur, Indrek Koff, Enno Innos, Aimur Takk, Marge Martin ning Mirjam Kalamees.

Näitus on avatud 30. jaanuarist 28.veebruarini 2023 ja laieneb veebikeskkonda ning on leitav Eesti Lavastuskunstnike Liidu kodulehelt.

Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital, Eesti Lavastuskunstnike Liit, Eesti Kunstnike Liit, Tallinna Linn, Borg, Digiprint.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.