"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
fotod ja video DocPoint Tallinna noore dokumentalisti preemia sai Erik Põllumaa (0)
01. veebruar 2023

Filmifestival DocPoint Tallinn andis neljandat korda välja noore dokumentalisti preemia, mille laureaadiks oli sel korral operaator Erik Põllumaa.

Vaata galeriid (35)

Noore dokumentalisti preemia antakse välja filmiloojale, kes paistab silma isikupärase filmikeelega, kellel on julgust eksperimenteerida ja luua midagi seniolematut ning ambitsioonikat. Preemiaga kaasneb stipendium 3000 eurot, mille väljaandmist toetab Tallinna linn.

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul näib meie dokumentalistika justkui paisu tagant valla pääsenud. “Kaks aastat järjest on “Neitsi Maali” auhind läinud dokumentaalfilmile ja seda tugevas konkurentsis teiste dokfilmidega, samuti üliuhke “Savvusanna sõsarate” eduloo algus Sundance festivalil. Loodetavasti on see alles sissejuhatus pikemasse tõusulainesse ning mul on hea meel, et ka Tallinna linnal on siin oma roll noore dokumentalisti preemia väljaandmise näol,” lisas Oja.

Erik Põllumaa on loonud aastate jooksul mitmete tugevate dokumentaalfilmide lummavad visuaalsed maailmad ning on režissööride jaoks alati tugevaks partneriks ja filmi visuaalse keele kaasautoriks. Tema üles võetud kaadreid on saanud nautida dokumentaalfilmides “Homme saabub paradiis”, “Vaino Vahingu päevaraamat”, „Marju Lepajõe. Päevade sõnad“ ja “Impromptu”. DocPoint festivalil esilinastub Eestis tema suurim rahvusvaheline koostöö tuntud Taani režissööri Jan Bang Carlseniga filmis “Arizona unelmad” ning kevadel jõuab ekraanidele Põllumaa 16-millimeetrisele filmilindile üles võetud Liis Nimiku film “Päikeseaeg”.

Erik Põllumaa on sündinud 1985. aastal Tartus. Ta on lõpetanud 2004. aastal Tartu Miina Härma Gümnaasiumi ning 2012. aastal Tallinna Ülikooli Balti Filmi- ja Meediakoolis operaatoritöö erialal. Ta on saanud dokumentaalfilmi „Marju Lepajõe. Päevade sõnad“ eest nii Eesti Kultuurkapitali kui riikliku kultuuri aastapreemia. Erik Põllumaa on saanud erinevaid auhindu mängufilmide „Skandinaavia vaikus“, „Jeesus juhatab sind kiirteele“, „Mehetapja/Süütu/Vari“, “Teesklejad” ja ”Ristuules” eest. Lisaks on ta üles võtnud mängufilmid “Rain”, “Portugal”, “Võta või jäta” ja “Roukli”.

DocPoint Tallinn raames jõuab kinoekraanile Erik Põllumaa operaatoritööga režissöör Jan Bang Carlseni “Arizona unelmad”, mida on võimalik näha festivali jooksul Kino Artis neljapäeval kell 18 ja pühapäeval kell 15.15. 

DocPoint Tallinna programm jookseb alates kolmapäevast kuni pühapäevani Tallinna kinodes Sõprus ja Artis ning Tartu Elektriteatris.

Kogu festivali kava on väljas DocPoint Tallinna kodulehel www.docpoint.ee.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.