"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Eesti inflatsioon kiirenes jaanuaris euroala teisele kohale (3)
01. veebruar 2023
Foto Pixabay

Euroalal aeglustus aastainflatsioon Eurostati kiirhinnangu järgi jaanuaris detsembri 9,2 protsendilt 8,5 protsendile, Eestis aga kiirenes eelduslikult 17,5 protsendilt 18,8 protsendini, kuid jäi siiski Läti järel teisele kohale.

Lätis kujunes jaanuari inflatsiooninäitajaks 21,6 protsenti, 0,9 protsendipunkti rohkem kui kuu varem, teatas Eurostat. Leedus aeglustus aastane hinnatõus aga detsembri 20 protsendilt 18,4 protsendile. 

Balti riikidele järgnesid Slovakkia, kus inflatsioon aeglustus detsembri 15 protsendilt 14,9 protsendile jaanuaris, ja Horvaatia, kus inflatsioon aeglustus 12,7 protsendi tasemelt 12,5 protsendile. Nendest euroala liikmesriikidest, mille kohta on Eurostatil andmed, oli inflatsioon jaanuaris 5,8 protsendiga aeglaseim Hispaanias ja Luksemburgis, järgnes 6,7 protsendiga Malta. 

Euroala inflatsiooni kiirenemisesse panustasid novembris enim 17,2-protsendise kasvuga energiahinnad, kuigi selle sektori aastane hinnatõus aeglustus detsembriga võrreldes 8,3 punkti. Järgnesid 14,1 protsendiga toidu-, joogi- ja tubakakaubad, 6,9 protsendiga tööstuskaubad ning 4,2 protsendiga teenused, kusjuures vastupidiselt energiahindadele toidu-, joogi- ja tubakakaupade ning tööstuskaupade hinnatõusud kiirenesid, vastavalt 0,3 ja 0,5 punkti, teenuste inflatsioon aga aeglustus 0,2 punkti.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Muu ja soustiburgerid
2. veebr. 2023 20:19
maksavad Saksamaal 0.80....1.50 EUR ja Eestis - Ansipi maailma 5 hulgas rikkaimas riigis , 3...5 EUR. Banaane meil ei toodeta aga hind tõusis möödunud aastaga võrreldes 1.- EUR , veinid - tõusid hinnad ca 2...4.- EUR(see pole ju aktsiisist). Poola mahlajook on 1.- EUR odavam kui Eesti toode, millises on teadmata puuviljasuhkru ja tavalise suhkru osakaal Prügisorteerimine - Pakendipant - ei suudeta rakendada - pudelitele, purkidele ja laeval ostetavale ...
Arvamus
2. veebr. 2023 07:04
Eks see näita, et eestimaalased on tegelikult rikkamad kui ise seda tunnistada soovivad. Ehk siis teisisõnu on mida neilt võtta ilma, et see veel üleüldiste rahvarahutuste kujul kusagilt välja paistaks nagu paljudes teistes ja meist väidetavalt isegi palju rikkamates riikides viimasel ajal üha sagedamini näha võime.
Nõus
2. veebr. 2023 10:37
Eestlane on selline, kes peab kõiki oma kulutusi tähtsateks.