"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Linnateatri repertuaari lisandub sel hooajal veel seitse uuslavastust (0)
02. veebruar 2023
Linnateatri proov Foto Kadi Sink

Hooaja teine pool tuleb Tallinna Linnateatris otsinguline ja tihe, repertuaari lisandub seitse uut lavastust.

11. veebruaril, kaks päeva enne Linnateatri 57. sünnipäeva, esietendub Salme Kultuurikeskuse väikesel laval Rasa Bugavičute-Pēce näidend „Poiss, kes nägi pimeduses“, mille lavastab Marta Aliide Jakovski. Lätis suure menu saavutanud näitemäng jutustab loo poisist, kes kasvas ainsa nägijana pimedate perekonnas. Linnateatri jaoks on see esimene kord tuua välja kaasaegset läti dramaturgiat, samuti on see esmakoostöö mullu EMTA lavakunstikooli lõpetanud Jakovskiga. 

Oma Linnateatri-debüüdi teevad ka kolme järgmise lavastuse loojad. Tartu Uue Teatri loovjuht Ivar Põllu on kirjutanud värske näidendi spetsiaalselt Linnateatri näitlejatele. „Tunde-märgid“ vaatleb inimsuhete keerdkäike põlvkondlike mustrite kaudu, mida me enesele teadvustamata oma tegudes ja otsustes kaasas kanname. Lavastus esietendub 4. märtsil Salme Kultuurikeskuse suurel laval.

Filmitegija ja lavastaja Rainer Sarnet on võtnud ette Fjodor Dostojevski ühe oma ajastu mõjukama teose „Ülestähendusi põranda alt“. Autori poolt päeviku kujul kirja pandud jutustus, mille (anti)kangelane peab ennast Sarneti sõnul „kõige targemaks ja kõige alatumaks, kõige tundlikumaks ja kõige egoistlikumaks“ inimeseks, on valatud teatripäraselt dünaamilisse vormi, mida esitavad kolm näitlejat. Tsaariaegne performance esietendub 25. märtsil Salme Kultuurikeskuse väikesel laval.

6. aprilliks sünnib Salme Kultuurikeskuse suures saalis lavastus omanäolise käekirjaga teatritegijalt Renate Keerdilt. Koreograafi taustaga Keerdi looming leiab oma sisu ja vormi prooviprotsessi käigus näitlejatega tööd tehes, niisiis pole sellel lavastusel hetkel veel pealkirja. Keerdi varasemad tööd on pälvinud tunnustust füüsilis-visuaalse teatripildi loomise, isikupära ning vaimuka ja tundliku kunstikeele eest.

Samuti koostöös trupiga, kuid hoopis teises žanris valmib Priit Võigemasti „Suur veeuputus“. Koos dramaturg Laura Kalle ja näitlejatega võtab Võigemast ette kinnisvara, kodu ja naabrite teema. Sarnaselt Võigemasti varasematele Linnateatri-lavastustele „Hecuba pärast“ ja „Homme näeme“ tulevad lavastaja ja dramaturg trupi ette ideega ning näitemäng sünnib proovide käigus improviseerides. „Suurt veeuputust“ näeb Salme Kultuurikeskuse suurel laval alates 29. aprillist.

Kavas on ka kaks suvelavastust. Riina Roose toob koos Linnateatri näitlejatega Laulasmaal asuvas Arvo Pärdi Keskuses välja erinevate aegade hällilauludel põhineva muusikalis-sõnalise lavastuse „Seitsmemagajapäev“.

Alo Kõrve lavastab Saku vallas Rehe Küünis Harold Pinteri ühe tuntuma näitemängu, tumeda ohukomöödia „Sünnipäevapidu“, kus kehvakese mereäärse pansioni vaiksesse ellu tungivad ootamatult sisse kaks kahtlast külalist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.