"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Sõjahäving: Satelliidifotod paljastavad purustuste mastaabi Bahmutis (0)
03. veebruar 2023
Pilt: Conflict Observatory

Venemaa agressioonisõjale ja sõjakuritegudele keskenduv portaal Conflict Observatory avaldas andmed, mis näitavad 17. jaanuari seisuga olukorda Bahmuti linnas, kus on laialdasi purustusi. Hävinud on ca 19% linna hoonetest.

Kõrge eraldusvõimega piltide põhjal tuvastasid pildianalüütikud visuaalselt linnas 5426 hävinud või tõsiselt kahjustatud ehitist. See moodustab ligikaudu 19% linna 28 035 ehitisest. Bahmuti kaguosas asuvast 5276 hoonest tuvastati 3523 (67%), mis on hävinud või tõsiselt kahjustatud.

Raportis seisab, et tulemused põhinevad fotode visuaalsel analüüsil ja võrdlusel varasemate andmetega hoonete asukoha ja seisukorra osas. Kuna satelliidipiltidel on nähtavad ainult hooned, millel on olulised konstruktsioonikahjustused või nende katused on kahjustatud, siis on kahjustatud hoonete tegelik arv tõenäoliselt palju suurem.

Varasem info hoonete kohta saadi mitmest allikast, sealhulgas tehisintellektist tuletatud hoonete „jalajälgedest“, kõrge eraldusvõimega piltidest ja analüütikute käsitsi piiritlemisest. Analüüsi ei ole kohapeal kinnitatud.

Analüüsitulemusi demonstreeriva interaktiivse kaartiga saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.