"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Tondiraba looduspark sai arhitektuuripreemia (0)
03. veebruar 2023

Eesti arhitektuuripreemiad on tänavu jaotatud ning tunnustuse pälvisid nii mõnedki Tallinna silmapaistvad objektid. Maastikuarhitektide liidu aastapreemia laureaat ning portaali Moodne Kodu lugejate lemmikarhitektuuriobjekt on Lasnamäel asuv Tondiraba looduspark.

Tondiraba pargi erilisus on sealne puutumatu loodus keset linna. Teisalt on pargi keskmes inimene, keda park igasuguste võimalustega meelitab looduse keskele.

Maastikuarhitektuuride liidu liige ja maastikuarhitekt Remi Kübar ütles, et Eestis niisuguses skaalas projekti ettevõtmine on suhteliselt erakordne. „Meie žürii liikmetel võis algul kõigil olla eriarvamusi projekti suhtes. Aga kui me augustikuus ise kohale läksime, siis võttis meid vastu park, mis kihas inimestest. Oli näha, et inimesed on selle pargi hästi omaks võtnud,“ märkis ta.

Tondiraba pargi maastikuarhitekti Merle Kallo-Kalbergi sõnul vääris kindlasti esiletõstmist ka see, et me säilitasime seda tühermaalikku ilmet ja püüdsime seda kujunduslahendusse integreerida. „Me ei sõitnud üle loodusest, mis seal oli vaid püüdsime seda vajalike funktsioonidega siduda.“

Väikeobjekti preemia andis arhitektide liit Kadriorus asuvale väikesele avalikule raamatukogule, mis lisaks hubasusele paistab silma kirjandusliku idee kujundist inspireeritud arhitektuuriga. Ideed on õhus ning nii on õhus ka idee paviljoni katusest, mis toetub paberlehena vaid klaasist riiulitele. Samas on riiulitel ka omajagu raamatuid, et lugejad saavad nautida privaatsust.

Muusika- ja Balletikooli maja välisilme on küll tekitanud palju poleemikat, kuid siseilme pälvis mitmeid sisearhitektuuripreemiaid. Kõige suurem omapära, mis eristab MUBA-t teistest koolimajadest on pidulikkus hoonesse sisenemisel.

„Ta on tegelikult nagu kontsertsaal. Sisearhitektuuri poolest on väga oskuslikult lahendatud tänapäevane valgustus. Sisustusmaterjalid on samuti väärikad. Kogu hoone komponeerimine avaldab muljet erineva funktsiooni ja meeleoluga. Kõik on tehtud väga ajatus ja väärikas võtmes,“ lausus sisearhitekt Pille Lausmäe-Lõoke.

Kokku tunnustati arhitektuuripreemiate jagamisel üle Eesti 16 laureaati,  Eesti arhitektuurivaldkonna väljapaistvamate saavutuste ja teoste autoreid.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.