"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
Kilulinn tallinn Kalamaja muuseumis räägitakse kolmapäeval kilulinna ajaloost (0)
08. veebruar 2023
Foto Meeli Küttim

Kolmapäeval, 8. veebruaril kell 18.00 esineb Kalamaja muuseumi loengusarjas ajaloolane Teele Saar Eesti Meremuuseumist, rääkides teemal „Kilulinn Tallinn“

Kui öeldakse kilulinn, siis on eestlasele enesestmõistetav, et jutt käib Tallinnast. Millal ja miks see nimi juurdus?

19.-20. sajandi vahetusel oli Tallinna nimetamine kilulinnaks juba sedavõrd harjumuspärane, et ajakirjanduses võis leida tekste, milles kordagi linna tegelikku nime ei mainitud. Tallinna tuntuimaks sümboliks on merelt avanev linna siluett ja kuigi motiivi on kasutatud mitmetel toodetel (näiteks Vana Tallinna liköör), siis miskipärast seostub see ikkagi esmalt vürtsikilude karbiga.

Loengus kuuleb, millal hakati Tallinnas vürtsikilusid valmistama, kus asusid Tallinna suuremad ja tuntumad kalatööstused enne Teist maailmasõda, missugune on see „õige“ kilukarbisiluett ja millest koosneb vürtsikilu retsept. Teada saab sedagi, mis ühendab Tallinna kilu ja Rootsi kuulsat surströmmingut, kas Tallinna kilu on ikka Tallinna kilu ja kuidas Tallinnast sai kilulinn.

Registreeri loengule 

Loengut pääseb kuulama muuseumipiletiga, mille saab osta kohapealt.

Kalamaja muuseumi tegemistest loe lähemalt muuseumi kodulehelt

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.