"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pirita linnaosas on sagenenud elanike teated koduloomade pidamise eeskirja rikkumiste kohta. Näiteks jalutatakse avalikus kohas koeraga ilma rihmata (0)
14. veebruar 2023

Pirita Linnaosa Valitsus annab teada, et viimastel kuudel on sagenenud murettekitav tendents, kus Pirita elanikud teatavad juhtumitest seoses „Tallinna koerte ja kasside pidamise eeskirja“ rikkumisega – nt jalutatakse avalikus kohas koeraga ilma rihmata, koer on linnaosas paikneva eramaja hoovis ilma koera väljapääsemist takistava aiata jms.

Koerte pidamise nõudeid reguleerib Tallinna haldusterritooriumil Tallinna Linnavolikogu 18. aprilli 2013. aasta määrus nr 24 „Tallinna koerte ja kasside pidamise eeskiri“ (https://www.riigiteataja.ee/akt/402062020035), millega on kohustus tutvuda ja mida tuleb järgida igal loomapidajal.

Vastava eeskirja järgi on olulisemad kohustused, mida iga koeraomanik peab täitma järgmised:

· Koeraomanikul tuleb välistada koera piiratud territooriumilt väljapääsemine või inimestele kallale tungimise võimalus;

· Koerapidamisega ei või rikkuda avalikus kohas käitumise üldnõudeid või heakorra nõudeid. Koerapidamine ei tohi häirida ega ohustada teisi loomi või inimesi ega neile kahju tekitada;

· Koera tohib viia avalikku kohta jalutusrihma otsas või kandevahendis. Avalikus kohas koeraga liikudes tuleb tagada inimeste ja loomade ohutus. Koera võib avalikus kohas jalutusrihma otsast vabastada või kandevahendist välja lasta vaid koerte jalutusväljakul.

„Kõik koeraomanikud on kohustatud täitma Tallinna koerte ja kasside pidamise eeskirja nõudeid ning tagama ohutuse teistele inimestele ja loomadele. Iga loomapidaja peab arvestama, et koer (olgu siis suur või väike, sõbralik või mitte) on suurema ohu allikas ja loomapidaja peab tegema kõik endast oleneva, et koer ei saaks rünnata teisi. Vajadusel tuleb kasutada koeral suukorvi,“ sõnas Pirita Linnaosa Valitsuse menetluse ja piirkonnatöö osakonna peainspektor Anne Järve.

„Palume Pirita elanikel koerte rünnakutest ja inimestele või nende lemmikloomale ohtu kujutavatest loomapidamise reegleid eiravatest juhtumitest koheselt teada anda Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti (mupo) telefonil 14410, et linnaosa saaks võimalikult kiiresti vastavale intsidendile reageerida ning järgnevaid võimalikke rünnakuid ära hoida,“ kutsus Pirita linnaosa vanem Kaido Saarniit Pirita elanikke julgelt mupoga ühendust võtma.

Kui on toimunud koera rünnak inimese või tema lemmiklooma vastu ning kohapeal on ka agressiivse looma omanik, tuleb koheselt helistada mupole või politseile. Politsei tuleb kutsuda olukorras, kui looma omanik on tundmatu, sest politseil on õigus isikut tuvastada ning juhul, kui agressiivse looma omanik ei ole nõus kohapeale jääma, tuleks loomaomanikku pildistada hilisema isiku tuvastamise jaoks.

Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti patrulli infotelefoni nr on 14410 ning politsei nr on 112.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.