"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tapmistes ja mõrvades hukkus mullu 18 inimest. Niisugustes kuritegudes sai surma kõige vähem inimesi alates taasiseseisvumisest (0)
15. veebruar 2023
Foto Pixabay

Justiitsministeeriumi 2022. aasta kuritegevuse ülevaatest selgub, et mullu hukkus tapmistes ja mõrvades 18 inimest.

Eelmise aastal registreeriti 27 tapmist ja mõrva koos katsetega ehk sama palju kui 2021. aastal. Niisugustes kuritegudes sai surma kõige vähem inimesi alates taasiseseisvumisest ehk 18 hukkunut.

2022. aastal oli kuriteo toimepanijaist vähemalt kolm neljandikku joobes; lisaks pandi mitu kuritegu toime juba varem avaldunud psüühikahäiretega isikute poolt.

Tapmise või mõrva koos katsetega toimepanijate seas oli 2022. aastal 28 meest ja kaks naist. 2022. aastal oli tapmise või mõrva koos katsetega toimepanijaid kõige enam 30-39-aastaste meeste seas. Roimadeks kasutati kolmel neljandikul juhtumitest nuga.

Valdav osa tapmisi ja mõrvu on olnud seotud ühise alkoholitarvitamise käigus tekkinud tüliga, mille ajendiks enamasti olid juhuslikud asjaolud – solvumine, tüli alkoholi pärast, muu olmetüli. Partnerite või pereliikmete puhul võisid sellele lisaks avalduda muud motiivid – armukadedus, isiklikud suhted, rahalised probleemid.

Etteplaneeritult või “ratsionaalsetel” põhjustel ehk varaline kasu, kättemaks, kuriteo varjamine või põgenemine, pannakse praegu kuritegusid toime harva. Niisuguste kuritegude arv ja ka osakaal oli märksa suurem 1990ndatel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.