"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
EE-ALARM hakkas toimima, aga suur töö on veel ees (0)
20. veebruar 2023
Viola Murd Foto Mats Õun

Siseministeeriumi asekantsler Viola Murd kirjutas ERR-is, et alates jaanuari keskpaigast hakkas tööle mobiiltelefonidele ohuteavituse saatmine. Elu, tervist või riigi julgeolekut ohustavate juhtumite puhul saavad ohualal viibivad inimesed mobiiltelefonile ohuteavituse lühisõnumi saatjalt EE-ALARM.

Ohualas viibivad mobiiltelefonid selgitatakse sideoperaatorite positsioneerimismoodulite abil. Näiteks 300 000 inimeseni peaks sõnum jõudma viie minuti jooksul pärast teate süsteemi sisestamist. EE-ALARMi kasutatakse mitte ainult sõjalise ohu korral, vaid ka siis, kui peaksid juhtuma raskemad tööstusepõlengud või loodusõnnetused.

Viola Murd kirjutas ka, et kriisideks valmistumisel on muidugi veel palju arenguruumi. Sireenid, varjumiskohad, kohalike omavalitsuste kriisivalmidus, vajalikud varud – need moodustavad tükid, millest pilt tuleb kokku panna. Viola Murdi öeldule võib lisada, et elektrikatkestuse puhul tuleb sideettevõtjal mullu jaanuarist kehtestatud nõude alusel tagada autonoomne elektritoide oma sidevõrgus vähemalt 24 tunniks. Jutt käib sellisest sidevõrgu osast, mille kaudu kasutab sideteenuseid enam kui 200 000 inimest.

Väiksema kasutajate hulga puhul piisab 16 tunnist. Valdavas osas Eestist, kus on sidevõrgus kuni 30 000 kasutajat, peab toide olema tagatud aga vaid kaheks tunniks. Seega jääb üle vaid loota, et koos pikema elektrikatkestusega ei teki veel mingeid muid ohte. Neist ei pruugi mastide akude ammendumise tõttu teada saada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.