"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Linlaste jaoks on vabariigi aastapäev tähtis sündmus, oodatakse lipu heiskamist, paraadi ja presidendi kõnet. Peolauale pannakse head ja paremat ning käiakse üksteisel külas (1)
23. veebruar 2023
Foto: Scanpix

Homme tähistame kõik vabariigi aastapäeva. Ukraina sõja foonil on meil seekord eriti oluline meeles pidada, mida tähendab vaba riik ja vaba maa. Pealinn uuris linlastelt, kuidas nemad meie koduriigi aastapäeva tähistavad ning kas globaalsed sündmused on ka inimeste peotuju rikkunud või hoopiski sütitanud?

 „Pean ütlema, et pean vabariigi aastapäeva väga tähtsaks, sest vabariik on ju ikka väga kaua kestnud,“ lausus pensionär Kalle. „Kindlasti on aasta tagasi alanud sõda mõjutanud ka meie vabariigi sünnipäeva – ma arvan, et see on pannud inimesi mõtlema asjade olemuse üle. Minul on kavas sel päeval minna kontserdile ja ilmselt ka veel kodus tähistada. Kodusel pidulaual on vastlakuklid ja veel kangemat kraami ka.“

„Tähistan kodus, oma perega nagu ikka,“ ütles Tiiu. „Pidulaual on midagi magusat ja midagi soolast. Presidendi sõnavõttu ma nii väga ei oota. Pidu on ikka tähtsam – see tunne. Aasta tagasi alanud Ukraina sõda mõjutab meie vabariigi aastapäeva küll, ning ka mind kindlasti. Mu isa viidi Siberisse, ta suri seal ja mul ei ole mingeid häid tundeid selle riigi osas.“

Sõda on paljudel meelel

„Minu jaoks algab vabariigi aastapäev 24. veebruaril lipu heiskamisega, lähen seda vaatama,“ lubas 81 aastane Viiu. „Edasi toimub pidulik hommikusöök. Minu jaoks on see päev väga tähtis, ja seda olulisem on see aasta tagasi alanud Ukraina sõja tõttu. Ootan ka presidendi kõnet. Aasta pärast on meil Eestis loodetavalt ikka parem, ilusam ja töökam elada.“

„Tähistan loomulikult, nagu ikka Eesti rahvas,“ kinnitas Maila. „Käisime 23. veebruaril kontserdil, 24ndal teeme maitsvat sööki, istume perega koos ja loodame, et tuleb ilus päev. Ukraina sõda muidugi mõjutab – äng on meil südames kõigil, aga vähemalt sel ühel päeval katsume olla rõõmsad. Milline on meie elu viie aasta pärast? Mina olen väga optimistlik ja usun, et kõik läheb paremuse poole.“

„Eesti vabariik tähendab mulle minu kodu,“ märkis ehitaja Ronek. „Kodumaa sünnipäeval elan oma elu, teen sporti ja tööd. Võib-olla väikse õhtusöögi raames valmistan midagi rohkemat, aga mis siin ikka pidutseda.“

Kõigi meie inimeste sünnipäev

„Minu jaoks tähendab vabariigi aastapäev, et meil on meie riik ja see on väga tähtis minu jaoks,“ lausus õpilane Aleks. „Olen siin sündinud ja elanud, minu jaoks on see isamaa, see on koduma ja riigi sünnipäev on nagu kõigi meie inimeste sünnipäev! See on nii tähtis päev, mida me kõik tähistame. Peame lihtsalt nautima, et meil on niisugune hea riik ja edasi arenema!“

„Vabariigi aastapäev on ikkagi väga suur sündmus,“ kinnitas ka sotsiaalvallas töötav Avo. „Sõidan ise küll Tallinnast ära, aga külalised tulevad ikka.“

„Eesti vabariigi aastapäev on Eesti sünnipäev,“ konstateeris õpilane Tanel. „Meie käime hommikul Toompeal, naudime paraadi ja sööme Eesti toitu.“

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

märkaja
26. veebr. 2023 19:37
Vabaduse väljakule püstitatud vene tanki juurde hakati tooma lilli, inimesed on tigedad turvameeste peale, kes eemaldavad nende toodud kimpe. https://uueduudised.ee/uudis/eesti/valitsus-tekitaski-tallinna-kesklinna-pronkssoduri-laadse-pingekolde-algasid-provokatsioonid/