"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ettevõtete tippjuhid ärevuses ja tehnoloogiasektor mures (0)
27. veebruar 2023
Foto: Pixabay

Rahvusvahelise auditifirma PricewaterhouseCoopersi uuringu järgi, mida vahendas Ärileht, ei prognoosi Baltimaade ettevõtete tippjuhid tänavu majanduskasvu, eriti pessimistlikud ollakse Eestis. Põhjus peitub mõistagi viimase aja kriisides.

Kui aasta tagasi prognoosis 62% Eesti juhtidest ees oodanud aastale majanduskasvu ja 18% majanduslangust, siis nüüd on vastupidi. Eesti tippjuhtidest prognoosib majanduse tõusu vaid 10%, 62% aga peab tõenäoliseks majanduslangust. Lätiski on majanduslangust prognoosivate tippjuhtide hulk aastaga kasvanud 42 protsendipunkti võrra (63%-le) ja Leedus 24 protsendipunkti võrra (40%-le).

PwC Eesti juhtivpartner Teet Tender märkis uuringut kommenteerides, et üldiselt kattub tippjuhtide hinnang Maailmapanga prognoosidega. Pessimismi külvavad kasvav inflatsioon, keskpanga kõrgemad intressid, vähenevad investeeringud ning üldine geopoliitiline ebastabiilsus. Koguni 73% tippjuhtidest vastas ülemaailmsele küsitlusele, et järgneva aasta jooksul võime näha globaalset majanduslangust.

Järgmise kolme aasta väljavaated on lähiaasta prognoosidest siiski optimistlikumad. Nimelt arvab 83% Eesti tippjuhtidest pikemas perspektiivis siiski aset leidvat enda juhitava ettevõtte käibe kasvu. Juhtide arv, kelle arvates ettevõte aga hoopis n-ö poe kinni paneb, on samuti suur. Lausa 34% Eesti tippjuhtidest näeb enda juhitavat ettevõtet elujõulisena veel vaid kuni kümme aastat. Balti tippjuhtidest on kõige murelikumad leedulased, kellest koguni 47% prognoosib, et nende ettevõte suudab majanduslikult elujõuline olla kuni kümme aastat. Kõige ärevamad on seejuures üllatavalt tehnoloogiasektori tipud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.