"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kasahstani erakorralistel parlamendivalimistel osaleb seitse erakonda. Hääletussedelilt  leiab ka jaotuse "kõigi vastu" (0)
01. märts 2023

19. märtsil 2023 toimuvad Kasahstanis rahvusparlamendi Mazhilise erakorralised valimised. Parlamendikohtade pärast hakkab võitlema seitse erakonda, kes on esitanud oma kandidaatide nimekirjad.

Kuna poliitiliste reformide käigus on muutunud parlamendi alamkoja moodustamise kord, saab kandidaate esitada ka ühemandaadilistes ringkondades, mis tähendab, et parlamendi 98 liikmest 29 valitakse ühemandaadilistest ringkondadest, 69 aga erakondade nimekirjadest.

Välja kuulutatud valimisseaduse muudatuste põhiülesanne on kodanike osaluse suurendamine riigi poliitilises juhtimises. Mandaadi kehtestamine enamussüsteemis valitud saadikutele, võimaldab tagasi kutsuda need rahvaesindajad, kes pole valijate usaldust õigustanud.  

Saabuvaid valimisi eristab eelnevaist seegi, et on alandatud erakondade registreerimiskünnist ja vähendatud erakonna loomisel vajaliku algatusrühma liikmete arvu. Erakondade parlamenti pääsemise künnist on langetatud viiele protsendile, mis teeb vastloodud parteide parlamenti pääsemise lihtsamaks. Hääletussedelilt  leiab ka jaotuse “kõigi vastu”, mis võimaldab valijatel väljendada soovi korral oma pahameelt kõigi ülesseatud kandidaatide suhtes. Mandaatide jaotamisel on kehtestatud 30% naiste, noorte ja erivajadustega inimeste kvoot, mis tagab parlamendis kõigi elanikkonnarühmade laiema esindatuse.   

Väljatoodud uuendused tulenevad põhiseaduslikest reformidest, mille eesmärk oli piirata presidendi volitusi, tugevda parlamendi roll ja suurendada kodanike osalust poliitilises otsustusprotsessis.

2023. aastal toimub Kasahstanis lisaks valimistele ka mitmeid olulisi rahvusvahelisi sündmusi, mille hulgast võib esile tõsta juunis Kasahstani pealinnas kavandatava Astana rahvusvahelise foorumi, mis puudutab globaalseid probleeme, sealhulgas kliimamuutusi, toidupuudust ja energiajulgeolekut. Konverentsi külalisteks on valitsuste, rahvusvaheliste organisatsioonide ja ekspertkogukondade esindajad. Foorumi eesmärk on luua uusi ja tugevdada olemasolevaid rahvusvahelisi suhteid, luua valdkonna probleemistikku koondav dialoogiplatvorm ja edendada diplomaatiat.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.