"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Räägu kool avab Ukraina lastele kolm esimest klassi, kokku saab oma kooliteed alustada 72 uut õpilast (0)
01. märts 2023

Sel kevadel lõpetavad Räägu koolis kuuendad klassid, mis tähendab et sügisest saab kool vastu võtta kolm klassitäit uusi Ukrainast saabunud õpilasi, praeguste olude juures tähendab see kokku 72 last. Kool korraldas eile lastevanematele teabepäeva, et jagada infot selle kohta, kuidas alates tänasest oma lapsi esimesse klassi registreerida.

Vaata galeriid (26)

Ukraina kooli juht Natalja Mjalitsina sõnul lõpetavad kuuendad klassid nende kooli pidulikult ja liiguvad muudesse koolidesse edasi õppima. „Esimesed klassid liiguvad teise klassi ja võtamegi endale esimesed uued klassid,“ rääkis ta. „Homme, 1. märtsil, avab Tallinn registreerimise esimestesse klassidesse. Selleks olemegi kutsunud lapsevanemad siia ja alustame juba eeltööd, et nad teaksid mida teha.“

„Eks me vaatame palju neid kohale tuleb, aga huvi on juba väga suur,“ kinnitas Mjalitsina. „Helistamine on läinud jälle väga intensiivseks. Uuritakse, et kuidas saab kooli, mida peab tegema, kus peaks ennast kirja panema.“

Kooli astumine käib samamoodi nagu teistel Tallinna lastel

Mjalitsina lisas, et Ukraina laste jaoks käib kooli astumine täpselt sama moodi kui kõigi teiste jaoks. „Haridusamet tegeleb esimesse klassi suunamisega ja määramisega, nii ka Ukraina lapse puhul,“ lausus ta. „Väike erisus on see, et Ukraina vanemad saavad Räägu kooli valida vaatamata sellele kus nad elavad. Haridusametisse tuleb avaldus kirjutada ja vastus tuleb 20. maiks. Seal on siis määratud kool ja lapsevanem valib kuhu kooli laps läheb.“  

Lapsevanemad tunnevad huvi selle vastu, kas ikka kõik soovijad ära mahuvad ning mis keeles õppetöö käib. Anna ja Saša on Tallinnas eelmise aasta märtsist ning sügisel peaks Saša kooli minema.

„Sooviksime, et kool oleks nagu Ukrainas,“ ütles Anna. „Muidugi on vajalik eesti keel, sest oleme Eestis, kuid tahaks, et oleks nagu kodumaal, et ei oleks nagu võõral maal.“

„Muret teeb väga, millises ja mitmes keeles õpe toimub,“ nentis Pavel. „Juba ühes võõrkeeles õppida on keeruline, aga kolmes veel keerulisem.“

Õppetöö toimub kahes keeles

Räägu kooli näol on tegu eesti kooliga ukraina laste jaoks. Ideaal on et kõik õppeained oleksid eesti keeles, hetkel toimub Mjalitsina sõnul õpe osaliselt ukraina keeles. „Me teame kui raske on leida Eestis õpetajaid,“ märkis ta. „Seepärast olen ma väga tänulik Ukraina õpetajatele, kes meile appi tulid. Osa õppetööst toimub ukraina keeles ja ütlen ausalt, et me ei oleks saanud seda kooli avada, kui ei oleks neid Ukraina õpetajaid.“

„Uusi õpetajaid läheb alati vaja,“ lisas Mjalitsina. „Kool võib suuremaks minna, osa õpetajaid võib-olla liigub ära või viime rohkem aineid eesti keelele üle. Meil on alati väga palju uusi õpetajaid vaja, kõik on oodatud!“

40 aastase staažiga algklasside õpetaja Tatjana annab Räägu koolis esimestele ja neljandatele klassidele ukraina keelt ja matemaatikat. „Ma olen väga rõõmus, et siia kooli sattusin,“ rääkis ta. „Mulle väga meeldib minu töö ja sattus nii, et teen seda siin. Ma saan natukenegi aidata oma ukrainlasi ja oma Ukrainat just siin Tallinnas.“

Räägu kool alustas õppetööd Ukrainast saabunud sõjapõgenike lastega eelmise aasta aprillis. Kool on hetkel 6-klassiline.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.